Data publicării:

Talibanii se îndreaptă spre Valea Panjshir, singura zonă necucerită. Vicepreședintele Amrullah Saleh a organizat rezistența

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Talibanii se îndreaptă spre Valea Panjshir, singura zonă necucerită. Vicepreședintele Amrullah Saleh a organizat rezistența / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Talibanii se îndreaptă spre Valea Panjshir, singura zonă necucerită. Vicepreședintele Amrullah Saleh a organizat rezistența / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Talibanii pornesc ofensiva în Valea Panjshir, singura zonă rămasă necucerită din Afganistan.

Talibanii au trimis sute de luptători în Valea Panjshir, singura zonă din Afganistan pe care nu o controlează. Potrivit unor informaţii apărute pe internet, acolo s-au regrupat forţe afgane care se antrenează pentru a le opune rezistenţă.

Mişcarea de rezistenţă împotriva talibanilor a fost denumită Frontul Naţional de Rezistenţă şi este condusă de fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud. Cel din urmă este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor.

Se vehiculează că zeci de militari afgani au fugit în Valea Panjshir şi au adus cu ei maşini blindate, elicoptere şi arme. Ahmad Massoud a lansat un apel către afgani să i se alăture în efortul de a organiza o rezistenţă împotriva talibanilor şi a cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale.

Între timp, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat că armata sa a extins zona de securitate din jurul aeroportului. Decizia a fost luată pentru a le asigura securitatea miilor de oameni care se înghesuie să ajungă pe aerogară.

"Nu pot să spun nimic despre rezultatul acestor evenimente şi nici nu pot promite că nu vor fi pierderi. Pot însă să vă asigur că voi mobiliza toate resursele necesare.", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Din data de 14 august, SUA şi ţările aliate au evacuat în jur de 28 de mii de oameni. Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, nu exclude că operaţiunile vor dura dincolo de termenul propus, de 31 august, potrivit Publika.

O femeie a născut la bordul aeronavei americane care o evacua din Afganistan

 

O femeie din Afganistan a născut, sâmbătă, la bordul aeronavei care o evacua din țară, la scurt timp după aterizarea pe baza aeriană Ramstein din Germania, informează CNN.

Duminică, aviația americană a scris pe Twitter că o femeie a intrat în travaliu la bordul aeronavei de transport C-17, în a doua parte a călătoriei sale după evacuarea din Afganistan.

Femeia a avut complicații în timp ce aeronava se afla încă în zbor, din cauza presiunii scăzute. 

În postarea de pe Twitter a aviației americane se arată că 'pilotul a decis să coboare în altitudine pentru a mări presiunea din aeronavă. Așa am stabilizat situația și am salvat viața mamei.'

Personalul medical militar a ajutat-o pe femeie să nască în momentul în care avionul a aterizat la baza din Germania. Mama și fetița au fost ulterior transportate la o clinică medicală din apropiere, iar starea lor este bună (vezi imaginea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel