Talibanii se consideră câștigătorii războiului din Afghanistan - așteaptă retragerea trupelor americane
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Grupările talibane din Afghanistan consideră că sunt un guvern în așteptare, așteptând retragerea trupelor americane din teritoriu. 

La doar 30 de minute de orașul Mazar-e-Sharif din Afghanistan începe teritoriul controlat de talibani, drumul străbătând cratere lăsate de minele de sol și bombe, transmite BBC. O adevărată desfășurare de forțe poate fi văzută pe străzi. Bărbații sunt înarmați puternic, unul ținând pe umăr un aruncător de grenade, iar un altul având o armă M4, capturată de la trupele americane. 

„Trupele guvernului sunt acolo, chiar lângă piața centrală, dar nu își pot părăsi baza. Teritoriile acestea aparțin mujahedinilor”, spune Baryalai, un comandant militar local. Situația este similară în toată țara, guvernul controlează orașele mari, iar talibanii sunt infiltrați în suburbii și satele din jur, încercuind forțele militare legitime ale țării. 

”Noi am câștigat și americanii au pierdut”

Talibanii își exercită puterea controlând aleatoriu drumurile, organizând puncte de control. Aceștia îi verifică pe călători și încearcă să găsească persoane care au legături cu guvernul și s-ar putea infiltra în teritoriile talibane. Gruparea considerată rebelă susține că ei sunt câștigătorii războiului. 

„Noi am câștigat și americanii au pierdut”, spune Haji Hekmat, primar al districtului Balkh din partea talibanilor. „Suntem pregătiți pentru orice. Suntem complet pregătiți pentru pace, dar suntem pregătiți și pentru jihad”. Acesta relatează că amânarea retragerii din Afghanistan a trupelor americane a stârnit furie în rândul liderilor talibani, însă sunt conștienți că sorții sunt de partea lor. Pentru ei, jihadul este un act de venerare.

În ultimul an, talibanii au renunțat la a mai ataca trupele americane, mai ales după ce au semnat o înțelegere cu aceștia, dar au continuat să atace trupele guvernului afgan. Momentan, împărțirea puterii în țară nu este ceva ce decid singuri, așteptând ordine de la liderii din Qatar. Aceștia consideră că nu sunt rebeli, ci mai degrabă o putere a cărui guvern urmează a fi numit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel