Data publicării:

Taiwanul se redeschide, în timp ce gestionează pagubele produse de taifunul Krathon

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Captura Zoom Earth
Sursa foto: Captura Zoom Earth
Taiwanul de Sud a început vineri să curețe daunele provocate de inundații și vânturile puternice după ce taifunul Krathon a lovit orașul-port major Kaohsiung, în timp ce restul insulei și-a reluat activitatea, iar piețele financiare s-au redeschis, informează Reuters.

Deși Krathon a fost retrogradat la nivelul de depresie tropicală, acesta a provocat pagube semnificative în orașul din sud-vestul Taiwanului, inundând străzi, spărgând geamurile unor clădiri și împrăștiind resturi pe străzi, în mijlocul unor vânturi record. În timp ce majoritatea insulei și-a reluat activitatea, guvernele din Kaohsiung și din județul învecinat Pingtung au declarat a patra zi consecutivă de suspendare a lucrului, deoarece se confruntă cu necesitatea de a drena apele de inundații, de a înlătura copacii căzuți și de a degaja drumurile.

„Sperăm să reluăm cât mai rapid transportul, furnizarea de apă și energie electrică, astfel încât activitățile și viața cotidiană să revină la normal”, a declarat primarul din Kaohsiung, Chen Chi-mai, reporterilor. Administrația locală a raportat că se confruntă cu mai mult de 2.000 de copaci căzuți pe drumuri, dar a precizat că au fost înregistrate doar două persoane rănite.

Lucrătorii au folosit macarale pentru a înlătura copacii și semnele de circulație căzute, în orașul și împrejurimile sale cu o populație de 2,7 milioane de locuitori. Unele drumuri au fost blocate, ceea ce a forțat devierea traficului și a pietonilor. „Sacii de nisip nu au funcționat. Vântul a împins apa oricum”, a spus Clark Huang, un locuitor de 49 de ani. „Din fericire, a durat doar câteva ore și apoi am început curățenia.”

În mod obișnuit, taifunurile lovesc coasta de est a Taiwanului, muntoasă și slab populată, care se află în fața Oceanului Pacific. Cu toate acestea, Krathon a lovit neobișnuit coasta de vest, care este mult mai plată. Aproape 100.000 de locuințe, majoritatea din Kaohsiung și Pingtung, încă nu aveau curent electric vineri, în timp ce 129.000 de locuințe din Kaohsiung nu aveau apă potabilă.

Departamentul de pompieri a raportat că numărul morților a rămas la doi, ambii bărbați uciși pe coasta de est înainte ca taifunul să ajungă pe uscat. De asemenea, s-a raportat o persoană dispărută și 667 de răniți.

Taiwanul și-a redeschis linia de tren de mare viteză care leagă nordul de sud, precum și majoritatea rutelor feroviare obișnuite, cu excepția a două linii secundare. Cu toate acestea, transportul aerian a continuat să fie afectat, cu 15 zboruri internaționale și 88 de zboruri interne anulate.

Lucrătorii din portul Kaohsiung s-au concentrat pe îndepărtarea containerelor de marfă răsturnate, pentru a se asigura că operațiunile portuare nu vor fi afectate. Aeroportul Kaohsiung a suferit daune la două pasarele de îmbarcare, iar aeroportul de pe insula îndepărtată Orchid a avut echipamentele de aterizare distruse, deși ambele aeroporturi au rămas deschise, a informat Ministerul Transporturilor.

Guvernul a mai anunțat că investighează cauza unui incendiu izbucnit la un spital din Pingtung, chiar în momentul în care taifunul se apropia. Incidentul a provocat moartea a nouă persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel