Taiwan va cumpăra încă 18 sisteme Himars din SUA, pe fondul eficienței acestora în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata Taiwanului se va întări cu încă 18 sisteme Himars, după ce acestea și-au dovedit eficiența în Ucraina împotriva Rusiei.

Armata din Taiwan a optat pentru 18 sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) după ce a renunțat la planul de a cumpăra obuziere autopropulsate, pe fondul victoriilor ucrainene pe câmpul de luptă.

În bugetul său de apărare propus pentru 2023, pe care l-a înaintat miercuri (31 august) către Yuanul Legislativ, Armata intenționează să achiziționeze un total de 29 de HIMARS, cu 18 mai mult decât planificase inițial, a raportat CNA. Armata urmărește, de asemenea, 84 de sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), cu 64 mai multe decât era planificat anterior.

Propunerea de buget arată că Armata a decis să nu achiziționeze 40 de obuziere autopropulsate M109A6 „Paladin” și a optat în schimb pentru platformele suplimentare HIMARS și ATACMS. De asemenea, solicită 864 de rachete de precizie care pot fi trase de HIMARS pe o distanță de până la 300 de kilometri.

În Bugetul de Apărare Națională din 2022, armata a alocat 15,4 miliarde de dolari NT pentru achiziționarea a 11 platforme HIMARS din SUA din 2020 până în 2027. Cu toate acestea, bugetul de apărare pentru 2023 s-a dublat cu peste 32,5 miliarde de dolari NT pentru achiziționarea suplimentară de arme cu rază lungă, cu data finală de livrare în 2027.

Armata a subliniat că, pentru a câștiga timp pentru trupele care se grăbesc să întărească insulele periferice în cazul unei invazii, cea mai bună soluție este utilizarea unor astfel de arme cu rază lungă de acțiune pentru a paraliza trupele inamice care încearcă să efectueze atacuri amfibii. De când SUA au început să trimită HIMARS armatei ucrainene, armele și-au dovedit eficiența țintind posturi de comandă rusești, depozite de muniție și poduri, conform Taiwan News.

Taiwanul a tras cu muniție reală asupra unei drone chineze. Este primul caz de acest fel

După cum Taiwanul a avertizat duminică, trupele au tras cu muniție reală asupra unei drone chineze care nu a ținut cont de avertismente în timp ce a survolat o insulă exterioară marți.

Comandamentul de apărare Kinmen al armatei (KDC) a declarat marți că, începând cu ora 16:23 după-amiază, au fost detectate trei drone „civile” fiecare zburând deasupra Insulei Dadan, Insulei Erdan și Insulei Shi, respectiv în localitatea Lieyu din ținutul Kinmen. După ce au fost avertizate de soldații taiwanezi cu rachete de semnalizare, UAV-urile au zburat departe de insule și în direcția Xiamen din China.

La ora 17:59, o altă dronă a intrat din nou în spațiul aerian deasupra apelor restricționate ale insulei Erdan. Trupele taiwaneze au emis din nou avertismente în conformitate cu procedurile.

Cu toate acestea, pentru că drona a continuat să se rotească deasupra insulei, soldații au tras „împușcături defensive” în dronă pentru a o alunga. UAV-ul a zburat apoi în direcția Xiamen la ora 18.00. iar KDC a precizat că va „continua să mențină vigilența și să monitorizeze îndeaproape situația”, se arată în declarație (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel