Taiwan avertizează că are rachete capabile să lovească Beijingul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Taiwanul a confirmat că are rachete capabile să lovească Beijingul. Racheta Hsiung Feng are o rază de acțiune de până la 1.000 km și poate atinge viteza de Mach 3.

Fostul șef al Institutului Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan (NCSIST), Kung Chia-cheng, a dezvăluit că armata Taiwanului a dezvoltat rachete care sunt capabile să lovească adânc în China, inclusiv în Beijing.

Acesta a dezvăluit că noua rachetă sol-suprafață din Taiwan, Hsiung Sheng, este împărțită în două tipuri, A și B, cu o rază de acțiune de 500 km și, respectiv, 1.000 km. Kung a scris că testarea a fost finalizată pe ambele tipuri în timpul administrării președintelui Chen Shui-bian.

Kung a dezvăluit că varianta A a lui Hsiung Feng are o autonomie de 500 de kilometri și și-a încheiat lansarea de test în timpul mandatului său ca șef al NCSIST, în 2004. Versiunea B a lui Hsiung Feng are o autonomie de 1.000 de kilometri, fiind testată când a demisionat din funcția de președinte, în 2007. De asemenea, aceasta din urmă, cu adăugarea unui sistem de propulsie cu motor turboventilator, poate zbura mai departe și poate folosi mai puțin combustibil.

Rapoartele anterioare enumerau raza de acțiune estimată a Hsiung Sheng la 1.000 până la 1.200 de kilometri, permițându-i să lovească adânc în interiorul Chinei până la orașe precum Wuhan și de-a lungul coastei sale la Qingdao.

Potrivit unui raport de proiect prezentat Yuanului Legislativ de către Ministerul Apărării Naționale (MND) în aprilie, Hsiung Sheng are două tipuri de focoase, puternic explozive și fragmentare, care pot fi îndreptate către posturile de comandă, buncărele și bazele aeriene ale inamicului. Cu un buget de peste 17 miliarde de dolari NT, producția în masă a rachetei urmează să înceapă în acest an, iar aproximativ 131 sunt programate să fie finalizate până în 2025.

În plus, Kung a dezvăluit că Taiwanul a testat cu succes rachete balistice în timpul administrației Chen, iar proiectul extrem de confidențial cu numele de cod „Proiectul de proiectil țintă” a aparținut proiectului Sky Bow, care a dezvoltat rachete de apărare aeriană. La acel moment, peste 400 de oameni erau implicați în proiect, potrivit lui Kung. El a adăugat că această rachetă, cu un diametru de un metru și o înălțime de 10 metri, a fost prima rachetă fabricată în Taiwan de această dimensiune.

Se crede că versiunea extinsă a lui Yun Feng are o autonomie cuprinsă între 1.200 km și 2.000 km. Distanța de la Taipei la Beijing este de aproximativ 1.700 km, scrie Taiwan News.

China, tot mai mulți spioni în întreaga lume

China este pe primul loc în lume în ceea ce privește spionajul militar, avertizează mai multe rapoarte americane. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.

Ana Maria Cătăuță, deputat, vicepreședinte al Grupului PRO-America din Parlamentul României și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a făcut câteva precizări cu privire la spionajul chinez.

„Cei mai mulți spioni prinși de către autoritățile americane sunt în zona de cercetare și dezvoltare. Și în zona academică, deoarece în Statele Unite ale Americii există acest parteneriat între stat și universități pe zona de cercetare dezvoltare, inclusiv în zona militară. Acolo e o vulnerabilitate pe care americnaii au identificat-o și încearcă să găsească soluții”, a spus Ana Cătăuță (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel