Sute de olimpici, cazaţi în condiţii mizere la Craiova. Paralelă cu ce se întâmpla în 1989
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Condiţii de cazare în căminul din Craiova / Sursa foto: Edupedu
Condiţii de cazare în căminul din Craiova / Sursa foto: Edupedu
Sute de olimpici au fost cazaţi în condiţii mizere la Craiova, în perioada 18 - 22 aprilie, în cadrul Olimpiadei Naţionale de Limba Franceză. Jurnalistul Val Vâlcu a făcut o paralelă, relatând condiții asemănătoare în anul 1989, la Festivalul Artei Studențești.

Rugină în băi, frig în camere, dulapuri scoase din balamale, tapiţerie uzată şi murdară... asta se poate vedea din pozele trimise de mai mulţi elevi şi părinţi către Edupedu sau, după caz, postate în social media. Este vorba de condiţiile de cazare în Craiova a mai multor olimpici din toate judeţele ţării care au participat la Concursul Naţional  de Limba Franceză. Jurnalistu Val Vâlcu a comentat acest subiect.

Sărăcie lucie...

„În anul 1989 am mers la Festivalul Artei Studențești, la Craiova. Era faza pe țară, la o anumită secțiune. Descriu o imagine care să reflecte, în câteva cuvinte, despre cum era atunci: instructoarea de la Casa de Cultură a Studenților era pe masă, urlând și îi ieșeau șoricei din valiza care era pe pat. Așa am găsit-o! Să spunem și faptul că în aceea perioadă, la restaurantele din centrul Craiovei era criză alimentară, sărăcie lucie, se servea șnițel din parizer, adică parizer tăvălit în ou. Era singurul lucru care se găsea.”, a punctat Val Vâlcu.

„Prin urmare, raportat la acea situație, nu prea păsa cuiva că în căminele studențești în cadrul Festivalului Artei defilau șoriceii, iar băile, probabil, arătau și mai rău. Dar, astăzi, când ai o astfel de manifestare... am fost la o manifestare științifică în străinătate, într-un oraș poate la fel de important precum Craiova sau Târgoviște, unde puseseră pe autobuze mesaje să facă reclamă că la ei în oraș se organizează conferința științifică respectivă. Participa toată comunitatea. A venit și primarul pentru că au participat profesori din câteva țări.”, a precizat Val Vâlcu. 

„E drept că olimpicii din cazul nostru nu au drept de vot”

„E drept că olimpicii din cazul nostru nu au drept de vot. Dar ar fi trebuit să fie un pic de implicare acolo. La o astfel de manifestare vin oameni din toată țara, profesori din alte județe. Și în vremea mea, era o miză faptul că olimpicii puteau intra la facultate, fără a susține examene de admitere, la fazele internaționale. Acum, ce anunță ministrul este important ca efort. Se găseau soluții, dacă își băteau capul, așa cum au sărit pentru ajutorarea celor din Ucraina, poate și privații ar fi oferit un hotel pentru câțiva copii, care peste ani s-ar fi întors ca turiști.”, a mai declarat Val Vâlcu, în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, de la B1 TV.

Olimpiada Naţională de Limba Franceză s-a desfăşurat la Craiova în perioada 18 - 22 aprilie, la care au participat sute de elevi olimpici din aproape toate judeţele ţării. Organizator a fost Ministerul Educaţiei, reprezentat în teritoriu de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. 

Citește și - Sorin Cîmpeanu, despre scandalul cazărilor la olimpiada din Craiova: E vina decidenţilor, pentru că suma alocată pentru cazare şi masă per elev a fost prea mică

A fost nevoie de voluntariat din lipsă de fonduri

"Cele patru cazuri semnale în ultimele ore sunt deja în atenţia noastră. Am solicitat inspectorilor generali informări care sunt în curs de actualizare. Da, la Craiova au fost probleme. Este o problemă cu decizia managerială pentru că doar trei cămine nu s-au reabilitat în Craiova şi s-a ales unul din cele trei cămine nereabilitate. La situaţia semnalată de dumneavoastră nu se confirmă, Inspectoratul Şcolar a făcut eforturi şi a cazat absolut toţi copiii la pensiuni, deşi sumele alocate nu permiteau acest lucru. 90 de profesori voluntari şi-au pus la dispoziţie autovehiculele personale pentru a susţine aceste olimpiade. Deci trebuie recunoscut efortul colegilor. Nu este vina profesorilor, este vina noastră, a decidenţilor, pentru că suma alocată pentru cazare şi masă per elev olimpic a fost prea mică. Iar acum o creştem. Dacă, însă, profesorii au făcut acest lucru pe bază de voluntariat, trebuie apreciat efortul" a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Organizatorul Olimpiadei Naționale de Limba Franceză este Guvernul României, prin Ministerul Educației și structura sa teritorială Inspectoratul Școlar Județean Dolj, potrivit site-ului oficial.

Lia Olguţa Vasilescu ia poziţie. Vezi continuara aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel