Data publicării:

Susținerea continuă a Uniunii Europene pentru Ucraina

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Încă dinaintea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, UE a sprijinit constant Kievul cu scopul de a crea legături mai strânse, continuând să susțină Ucraina în dorința acestui stat de a-și urma propriul destin, în special prin crearea unor conexiuni durabile cu restul Europei.

În septembrie 2014, Parlamentul European a aprobat Acordul de asociere UE-Ucraina; acest acord a pus bazele unei asocieri politice și unei integrări economice între Uniune și Ucraina, oferind acces reciproc și liber pe piață. Astfel, UE a devenit principalul partener comercial al Ucrainei, schimburile cu Uniunea reprezentând peste 40% din comerțul internațional al acestei țări.

În aprilie 2017, Parlamentul European a aprobat un acord de ridicare a vizelor pentru cetățenii ucraineni pentru șederi de scurtă durată în UE. Începând cu 2015, peste 11.500 de studenți ucraineni au participat în popularul program al UE, Erasmus+.

Din anul 2014, peste 17 miliarde de EUR în granturi și împrumuturi au fost mobilizate de instituțiile financiare ale UE pentru a susține reformele din Ucraina, aplicând totodată condiționalități în funcție de progresul în realizarea acestor reforme.

În luna mai a anului curent, un sondaj Eurobarometru efectuat în toate țările Uniunii arată un sprijin larg în rândul cetățenilor față de răspunsul UE la invazia rusă în Ucraina. În aceeași lună, Parlamentul cere UE să sprijine înființarea unui tribunal internațional special pentru pedepsirea crimelor de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internațională nu are competență, și să îi tragă la răspundere pe liderii politici și comandanții militari ruși precum și pe aliații acestora.

Pe 23 iunie 2022, Parlamentul European adoptă o rezoluție care cere liderilor reuniți la summitul UE să acorde „fără întârziere” Ucrainei și Republicii Moldova statutul de stat candidat UE.

În luna septembrie, deputații dau undă verde unui împrumut macrofinanciar în valoare de 5 miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina să își acopere nevoile financiare stringente cauzate de invazia rusă. La plenara din octombrie, deputații europeni cer un buget UE pentru 2023 care să abordeze mai eficient consecințele războiului din Ucraina și procesul de redresare post-pandemie.

Astfel, se poate vedea cum Uniunea Europeană în ansamblul său,  în mod deosebit legislativul european, ales direct de cetățeni, în special prin eforturile depuse de Partidul Popular European, cel mai mare grup politic al parlamentului, continuă să sprijine  în mod constant și consistent poporul ucrainean și traiectoria europeană a tării lor, în ciuda tuturor obstacolelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel