Suspiciuni asupra KazMunayGas (proprietarul Rompetrol) în Kazahstan, vizând creşterea prețurilor la GPL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto:  Loïc Manegarium - Pexels
Foto: Loïc Manegarium - Pexels
Se ridică suspiciuni asupra modului în care au crescut preţurile la gaz petrolier lichefiat în Kazahstan, creşteri care au dus la protestele violente din această ţară. 

Compania KazMunayGas, proprietar al Rompetrol, este acuzată că ar fi conspirat cu alţi producători pentru creşterea preţurilor la gaz petrolier lichefiat. Acuzațiile vin de la Agenția pentru Protecția Concurenței, care analizează o posibilă înţelegere între mai mulţi producători locali, în privința stabilirii prețurilor la gaze. Dacă se dovedeşte acest lucru, companiile respective vor fi amendate, potrivit kommersant.ru.

Potrivit sursei citate, un reprezentant al Agenției pentru Protecția și Dezvoltarea Concurenței din Kazahstan a menționat că în termen de 20 de zile, președintelui Kassym-Jomart Tokayev îi vor fi prezentate date preliminare privind creșterea tarifelor.

Uniunea Europeană: Intervenţia rusă în Kazahstan trebuie să respecte suveranitatea acestei ţări

Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters.

De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.

Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă.

Pe de altă parte, Kazahstanul a anunţat joi că a suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini, potrivit ambasadei kazahe în Uzbekistan, citată de agenţia de presă RIA.

Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.

Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Revolta din Kazahstan a început pe fondul protestelor populaţiei împotriva creşterii preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă la automobile în ţara central-asiatică. Ulterior, manifestanţii au cerut retragerea totală a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat în 2019, dar a rămas un personaj important în viaţa politică. Familia Nazarbaev controlează o mare parte din economia kazahă, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel