Acizii grași omega 3 sunt o parte fundamentală a unei diete sănătoase, deoarece sunt componente de bază în structura celulelor, iar organismul nostru nu îi poate produce.
Acizii omega 3 se găsesc în principal în grăsimi, mai ales în cele din pește gras de ape reci, dar și în avocado, semințe de in, nuci, migdale și alte fructe cu coajă lemnoasă, ulei de măsline, de rapiță, de luminița nopții, unt de arahide.
Acizi grași omega 3: beneficii
Acizii grași omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului. Sunt importanți în copilărie, pentru că stimulează dezvoltarea creierului și ajută în procesul de învățare. Studii au arătat că bebelușii care au prezentat un deficit de omega 3 au avut ulterior probleme cu vederea și complicații la nivelul sistemului nervos. Acizii omega 3 sunt necesari și adulților pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.
Acești omega 3 scad riscul de boli cardiace, prin reducerea colesterolului și tensiunii arteriale.
Acizii omega 3 contribuie la reducerea inflamațiilor, fiind utili pentru prevenirea bolilor inflamatorii și în boli autoimune.
Acizii omega 3 ajută la menținerea sănătății și frumuseții pielii.
Alimente bogate în omega 3, altele decât peștele
Ulei de măsline - Uleiul de măsline se combină perfect cu aproape toate alimentele. Dacă îl utilizezi corect, adică nu la prăjeli, poți obține doza zilnică de acizi grași omega 3.
Semințe de in - au o concentrație ridicată de acizi grași esențiali. Se estimează că aproximativ 15 grame de semințe de in sunt suficiente pentru a-ți asigura doza zilnică necesară de omega 3. În plus, semințele de in vin la pachet cu o cantitate benefică de fibre. Semințele se pot consuma în stare naturală, dar pentru că ele nu pot fi descompuse în cursul digestiei, se recomandă să fie măcinate într-o râșniță înainte de a fi consumate (cu iaurt, salate, brioșe). O altă variantă este uleiul din semințe de in.
Avocado - conține toți aminoacizii esențiali, atât omega 3, cât și omega 6, în proporții variabile. Pentru a beneficia de calitățile acizilor grași din avocado îl poți consuma crud, în salate, sau sub formă de pastă, ca înlocuitor al untului clasic la micul dejun. Atenție însă la calorii! Un avocado de circa 150 de grame poate avea până la 230 de calorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Funeriu: E o greșeală fundamentală să părăsești România sau Republica Moldova pentru a te muta mai la Vest
- Cine a furat România. Cea mai mare propagandă a fost scoasă la iveală
- BANCUL ZILEI: De ziua soacrei
- Avea mici afaceri de 20 de ani în România, dar a plecat în UK, cu toată familia. ”În HoReCa, erau cele mai mari și mai grele controale. Veneau la două săptămâni și nu plecau fără... ”
- Când se termină coșmarul de pe Prelungirea Ghencea. Nicușor Dan spune de ce lucrările durează foarte mult. ”Tot timpul așteptăm unii după alții”
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- Pască fără aluat. Rețeta lui Liviu Dragnea pentru Paște 2024 / video
- Condiment folosit de Paște plin de pesticide
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- De ce criptomonedele sunt „un mare nu”. Mitroi (analist de investiții): E eminamente speculativ. Creșterea vine doar din achiziția altcuiva