Data actualizării:
Data publicării:

O nouă dronă ar fi căzut, azi noapte, în România. Autoritățile fac verificări. Update: MApN, precizări

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Echipajele Ministerului Apărării Naționale fac verificări pe Dunăre după ce mai mulți localnici au transmis că o nouă dronă ar fi căzut în cursul nopții pe teritoriul României.

Update

Ministerul Apărării Naționale a transmis că echipe de cercetare fac verificări suplimentare pe Dunăre. 

"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate noua serie de atacuri executate, în cursul nopții trecute, de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real, prin structurile responsabile, situația din spațiul aerian din proximitatea României, pe timpul atacurilor rusești. Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forțele Federației Ruse. 

În conformitate cu procedurile stabilite la nivelul MApN pentru astfel de situații, au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare. 

Ministerul Apărării Naționale continuă să aplice măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.", a transmis MApN. 

Știre inițială 

Azi noapte infrastructura portuară a fost avariată în timpul unui atac cu drone rusești asupra portului dunărean Izmail. Potrivit Ucrainei, Rusia a folosit drone iraniene, potrivit Euronews România.

Până în acest moment nu a fost confirmată existența altor rămășițe, însă anchetatorii se află în acest moment cu șalupele pe Dunăre după ce un cetățean din Ceatalchioi care le-ar fi spus că azi noapte ar fi văzut o altă dronă chiar în apropiere de mal. 

Bărbatul nu este singurul care a vorbit despre exploziile pe care le-a auzit azi noapte. Și alți localnici au vorbit despre această situație despre care au spus că îi îngrozește. 

MApN a anunțat ieri că va întări apărarea aeriană deasupra acestei zone, potrivit Euronews.ro.

Mărturiile oamenilor

Locuitorii din comuna tulceană Ceatalchioi spun că sunt îngroziți de dronele pe care Federația Rusă le lansează asupra infrastructurii portuare din Ucraina. În plus, unii dintre aceștia ar fi cerut să fie relocați benevol, potrivit primarului Tudor Cernegă.

„S-au găsit niște fragmente, se iau probe pentru a se stabili dacă e dronă, când a avut loc explozia. Locația în care au fost găsite resturile este mai sus de Plauru, într-o zonă greu accesibilă“, a precizat primarul la Antena 3 CNN.

Localnicii din comuna Cetalchioi trăiesc cu teamă cu astfel de drone ar putea să cadă peste casele lor.

„S-a zguduit patul, absolut tot s-a zguduit foarte tare. Am auzit totul“, a spus o femeie.

„Pârâie motoarele alea foarte tare, iar când sunt aproape să cadă și mai tare se turează. Când a dat în silozul ăla au sărit fragmente de azotat numai pe maul nostru“, a spus un alt localnic.

 

VEZI ȘI: Rusia, nou atac cu drone la granița României / video https://www.dcnews.ro/rusia-nou-atac-cu-drone-la-granita-romaniei-video_929324.html 

VEZI ȘI:   Dronele Rusiei, la granița României. Vâlcu: Dacă oamenii le filmează, înseamnă că nu sunt terorizați https://www.dcnews.ro/dronele-rusiei-la-granita-romaniei-valcu-daca-oamenii-le-filmeaza-inseamna-ca-nu-sunt-terorizati_929336.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel