Data actualizării:
Data publicării:

Surse de fibre mai puțin cunoscute. Te pot ajuta la digestie și la slăbit

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Surse de fibre mai puțin cunoscute. Te pot ajuta la digestie și la slăbit / Foto: Pixabay
Surse de fibre mai puțin cunoscute. Te pot ajuta la digestie și la slăbit / Foto: Pixabay

Află în articol care sunt alimentele care te pot ajuta la digestie și la pierderea în greutate.

Consumul de alimente bogate în fibre face parte dintr-o dietă sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că fibrele ajută organismul în diferite moduri, inclusiv îmbunătățirea digestiei, menținerea unei greutăți sănătoase și ajutând deșeurile solide să se deplaseze mai ușor prin organism. Studiile anterioare arată, de asemenea, că fibrele alimentare pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de cancer colorectal.

În timp ce majoritatea oamenilor ar putea fi conștienți de faptul că fibrele alimentare pot fi găsite în fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, există câteva surse grozave de fibre mai puțin cunoscute, cum ar fi exoscheletele crustaceelor ​​și insectele, precum și ciupercile.

Această formă de fibre este cunoscută sub denumirea de chitină, iar cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au găsit dovezi, prin intermediul unor studii pe șoarece, că anume consumul de chitină poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, la scăderea grăsimii corporale și la promovarea pierderii în greutate.

Ce este chitina?


Chitina este un biopolimer natural care se găsește în exoscheletele crustaceelor ​​precum creveții și homarii și în pereții celulari ai ciupercilor.

Chitina acționează un pic ca proteina cheratina găsită în unghiile umane. Chitina din insecte și crustacee ajută la formarea învelișului lor exterior dur și protector.

Chitosan este o formă de chitină utilizată în mod normal ca aditiv alimentar și în suplimente. Ca tip de fibră insolubilă, chitina nu se dizolvă în apă și ajută digestia, ajutând la deplasarea materialelor prin sistemul gastrointestinal. În plus, cercetările anterioare arată că chitina oferă alte beneficii organismului, inclusiv:

- acționând ca un prebiotic 

- reduce inflamația

- previne constipația

- promovează pierderea în greutate

- oferă protecție pentru piele. 

Chitina, digestia și răspunsul imun


Potrivit dr. Steven Van Dyken, profesor asistent de patologie și imunologie la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și autor principal al acestui studiu, echipa sa de cercetare a fost interesată de înțelegerea răspunsurilor imune la diferite tipuri de alimente și a studiat modul în care organismul răspunde la chitină.

"Aportul de fibre alimentare este asociat cu un metabolism sănătos, dar trebuie învățate mult mai multe despre diferitele moduri în care diferitele fibre sunt descompuse după ce sunt consumate", a explicat el pentru Medical News Today.

În timpul studiului, oamenii de știință au descoperit un răspuns al sistemului imunitar în timpul digestiei chitinei. Acest lucru se datorează faptului că, după consumul de chitină, apare distensionarea stomacului.

Acest lucru declanșează automat un răspuns imunitar, spunând celulelor stomacului să intensifice producția de enzime numite chitinaze pentru a descompune chitina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel