Data actualizării:
Data publicării:

Superstiţii de Sf. Dumitru - focul lui Sâmedru, tradiţie de sute de ani

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Iată mai jos câteva superstiţii de ziua Sf. Dumitru, care se sărbătoreşte pe 26 octombrie. 

Este ziua în care, în tradiţia populară se spune că se usucă toate plantele şi căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros.

În satele de Bărăgan, oamenii încă mai păstrează o serie de ritualuri care aduc sănătate, protejează de rele şi chiar îi ajută pe tineri să-şi găsească perechea. “În Ajunul sărbătorii, se aprind focurile lui Sâmedru, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Bătrânii satului spun că focul alungă fiarele.

După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi. Obiceiul se păstrează şi în satele din Bărăgan: Alexandru Obobescu, Grădiştea, Unirea, Dichiseni”, spun specialiștii în Etnografie şi Folclor, citaţi de Adevărul.

Focul are rol purificator şi protector, apărând împotriva relelor, necazurilor şi ţinând la distanţă fiarele codrilor. În satul românesc se crede totodată că şi morţii vin să se încălzească la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, joacă şi chiuie, în speranţa că se vor căsători în curând.

Cum află ciobanii cum va fi iarna 

Conform ortodox.ro, Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

De ce i se spune 'Izvorâtorul de Mir'

Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie sa fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (în Serbia). Moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1492, A fost redată cultului creștin în anul 1912.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel