Data publicării:
Întreruperi de curent în Ucraina după cel mai mare atac cu drone al Rusiei de până acum
Moscova face presiuni puternice pe linia frontului de est pe fondul incertitudinii cu privire la modul în care Trump va afecta războiul.
Rusia a lansat luni seara și marți dimineața cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei, trimițând un număr de 188 de drone către diverse ținte din țară, provocând întreruperi de curent în vestul Ucrainei și avarii la clădiri rezidențiale din apropierea Kievului.
Forțele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul țării, într-un context de incertitudine cu privire la modul în care dinamica războiului s-ar putea schimba odată cu preluarea mandatului de către Donald Trump în ianuarie. Rusia a promis și „acțiuni de represalii” pentru noile lovituri ucrainene asupra unor ținte militare din Rusia, efectuate cu rachete de lungă distanță furnizate de SUA.
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că 76 dintre drone au fost doborâte pe parcursul nopții. Un cetățean britanic a fost capturat și arestat de autoritățile ruse
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că 76 dintre drone au fost doborâte pe parcursul nopții, în timp ce apărările aeriene s-au confruntat cu dificultăți în fața atacurilor masive, care au devenit tot mai frecvente în ultimele săptămâni. „Din păcate, au fost lovite facilități de infrastructură critică, iar clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni din cauza atacului masiv cu drone,” a declarat forța aeriană într-un comunicat.
Guvernatorul regiunii vestice Ternopil, Vyacheslav Nehoda, a declarat la televiziune că aproximativ 70% din regiune era fără curent electric. „Consecințele sunt grave pentru că instalația a fost afectată semnificativ și acest lucru va avea un impact asupra alimentării cu energie a întregii regiuni pe o perioadă îndelungată”, a spus el. Mai multe clădiri din jurul Kievului au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.
Tot marți, un tribunal din orașul rus Kursk a confirmat că un cetățean britanic a fost capturat și arestat de autoritățile ruse, aceasta fiind prima confirmare oficială a unei știri care a apărut în weekend, când au apărut videoclipuri cu interogatorii pe canalele de Telegram rusești.
Tribunalul a dispus ca James Scott Rhys Anderson, în vârstă de 22 de ani, să fie reținut sub acuzația că ar fi „participat la acțiuni de luptă pe teritoriul regiunii Kursk”. Nu au fost precizate acuzațiile exacte, fiind menționat doar că este acuzat de „comiterea unui set de infracțiuni deosebit de grave care pun în pericol societatea”.
Bloggerii militari ruși au spus că Anderson a fost capturat lângă satul Plekhovo, participând la ofensiva militară a Ucrainei în interiorul Rusiei, lansată la sfârșitul verii. Forțele ruse sunt acum pe ofensivă în regiunea Kursk, încercând să recâștige controlul asupra teritoriului pierdut.
Într-un videoclip apărut în weekend, un bărbat în uniformă militară, cu mâinile legate, și-a spus numele ca fiind Anderson și a spus că a servit în armata britanică între 2019 și 2023, înainte de a fi demis și de a decide să călătorească în Ucraina pentru a se înrola ca voluntar.
Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat luni că este la curent cu arestarea și că autoritățile „vor oferi acestui cetățean britanic tot sprijinul pe care îl putem”.
Moscova a admis că Ucraina a început să aibă reușite prin noile rachete de fază lungă primite de la occidentali
Reamintim că la începutul acestei luni, SUA au dat permisiunea Ucrainei să lovească ținte militare adânc în Rusia, folosind rachete Atacms furnizate de americani, în sprijinul ofensivei din Kursk. Marea Britanie a urmat exemplul, permițând utilizarea rachetelor Storm Shadow în Rusia.
Marți, Bloomberg a raportat că Marea Britanie a trimis recent „zeci” de rachete Storm Shadow în Ucraina, prima livrare de acest tip după ce Keir Starmer a preluat funcția de prim-ministru în iulie. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze raportul. „Nu comentăm detalii operaționale, deoarece din acest lucru ar beneficia doar Putin”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este „neclintit”.
Moscova a reacționat furios la decizia de a permite lovituri asupra unor ținte din interiorul Rusiei, președintele Vladimir Putin afirmând că acest lucru echivalează cu o declarație de război împotriva Rusiei. Vladimir Putin dă Moscovei dreptul de a lovi țintele din țările care au furnizat armele.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lansat noi lovituri cu rachete Atacms asupra unor ținte, inclusiv o bază aeriană în regiunea Kursk și o baterie de apărare aeriană, provocând un număr nespecificat de victime și daune provocate echipamentului. A fost o rară admitere din partea Moscovei că loviturile ucrainene au avut succes în atingerea țintelor.
„Acțiuni de represalii sunt în pregătire”, a declarat ministerul într-o postare pe Telegram, fără a oferi detalii suplimentare. Prima lovitură cu rachete Atacms a determinat Rusia să folosească o rachetă balistică experimentală împotriva orașului Dnipro săptămâna trecută. O reacție din partea lui Putin a lăsat să se înțeleagă că opțiunile nucleare sunt pe masă.
Ambele părți încearcă să se poziționeze înainte de revenirea lui Trump, care a afirmat că va putea aduce o rezolvare a conflictului în „24 de ore”, oferind însă puține detalii despre cum ar urma să o facă.
Aliații Ucrainei sunt, de asemenea, într-o discuție aprinsă despre cum să sprijine cel mai bine Kievul, în contextul unei posibile schimbări a politicii SUA. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, care s-a întâlnit cu Trump în Florida la sfârșitul săptămânii trecute, a spus marți că aliații NATO trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Kievul. „Sprijinul nostru pentru Ucraina i-a menținut în luptă, dar trebuie să mergem mai departe pentru a schimba traiectoria conflictului”, a spus el în cadrul unei vizite la Atena, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News