Summit CEI. Viorica Dăncilă, printre participanți. Unde și când va avea loc
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Summitul Iniţiativei Central-Europene (CEI), la care va participa și prim-ministrul Viorica Dăncilă, va avea loc la Zagreb, pe 3 și 4 decembrie. Evenimentul va marca încheierea preşedinţiei de un an a Croaţiei asupra acestei iniţiative regionale.

CEI a fost fondată la Budapesta în 1989 ca forum regional interguvernamental angajat în susţinerea integrării europene şi a dezvoltării sustenabile prin intermediul cooperării între statele membre şi cu Uniunea Europeană, organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi cu alte instituţii publice sau private şi organizaţii neguvernamentale.

Principala temă a summitului de la Zagreb este construirea securităţii, susţinerea economiei şi stimularea progresului.

Croaţia deţine preşedinţia CEI până la 31 decembrie 2018, când aceasta va fi preluată de Italia.

Unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei croate este consolidarea misiunii de bază a Iniţiativei, respectiv susţinerea perspectivei europene a statelor membre care vor să adere la UE. Alte priorităţi ale preşedinţiei croate sunt transferul de know-how şi experienţă în integrare europeană, cooperarea economică şi culturală, precum şi în provocările migraţiei, precizează Ministerul de Afaceri Externe şi Europene pe site-ul său.

Cine va participa la eveniment 

Până în prezent, participarea la evenimentul de la Zagreb a fost confirmată de prim-miniştrii din Albania, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, România şi Slovacia, notează Hina. De asemenea, la reuniune ar urma să fie prezenţi preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Marţi, un forum de afaceri privind rolul inovaţiei în competitivitate va fi organizat de Camera de comerţ a Croaţiei în cadrul summitului de două zile.

CEI este unul dintre forumurile de cooperare regională cele mai vechi din Europa centrală şi de est. Cei 18 membri ai CEI sunt Albania, Austria, Belarus, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Muntenegru, Cehia, Croaţia, Italia, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ucraina. Secretariatul CEI are sediul la Trieste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel