Summit al Consiliului European pentru soluționarea situației din Belarus. Președintele Klaus Iohannis participă prin videoconferință
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Primul ministru olandez Mark Rutte și președintele Consiliului European, Charles Michel își ating coatele, în timp ce Angela Merkel este în așteptarea unei noi runde a  summit-ului de patru zile de la Bruxelles
Primul ministru olandez Mark Rutte și președintele Consiliului European, Charles Michel își ating coatele, în timp ce Angela Merkel este în așteptarea unei noi runde a summit-ului de patru zile de la Bruxelles
Summit al Consiliului European pentru soluționarea situației din Belarus. Președintele Klaus Iohannis participă prin videoconferință.

Un summit extraordinar al Consiliului European are loc chiar în aceste momente

În cursul zilei de astăzi, a fost convocat un Summit Extraordinar al Consiliului European, de către Charles Michel, unde se discută despre problemele din Belarus apărute în urma realegerii lui Aleksandr Lukașenko în funcția de Președinte! Având în vedere situația tensionată din statul ex-sovietic, după 11 zile de proteste, cei 27 de lideri ai Uniunii Europene s-au reunit prin videoconferință la ora 13:00, ora României. La summit, participă și Președintele României, Klaus Iohannis.

Charles Michel a discutat telefonic cu Vladimir Putin

Totul se întâmplă la o zi după ce Charles Michel, Președintele Consiliului European, a avut o discuție telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, ambii dorind un dialog pacifist care să includă toți actorii regionali în soluționarea crizei. Președintele Lucașenko nu s-a arătat foarte deschis Occidentului, ba chiar a declarat că „state occidentale declară direct şi făţiş, fără să se ascundă, că strâng resurse şi le trimit în Belarus”.

Svetlana Tihanovskaia, mesaj către liderii uropeni

Totodată, Svetlana Tihanovskaia, cea care a pierdut alegerile conform datelor oficiale din Belarus, s-a adresat liderilor europeni printr-un videoclip, și, le cere acestora, să nu recunoască rezultatele alegerilor din 9 august: „Vă cer să nu recunoașteți aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukașenko și-a pierdut întreaga legitimitate în fața națiunii noastre și a lumii. Onorați lideri ai Europei, vă cer să susțineți trezirea Belarusului. Solicit tuturor țărilor să respecte principiul dreptului internațional. Vă cer să respectați suveranitatea Belarusului și alegerea poporului belarus.” 

Mesajul Svetlanei Tihanovskaia este dublat de protestatarii de la Minsk, aceștia cerându-i lui Aleksandr Lukașenko să se retragă și să solicite noi alegeri transparente, la care să participe observatori externi, occidentali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel