Summit AI: Rishi Sunak atrage atenția asupra capcanelor inteligenței artificiale. "AI aduce noi temeri, noi pericole"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video AI Safety Summit
captură video AI Safety Summit
Un ordin executiv cere ca dezvoltatorii de sisteme AI care prezintă riscuri pentru securitatea națională, economia, sănătatea publică sau siguranța SUA să partajeze rezultatele testelor de siguranță cu guvernul SUA.  S-a discutat intens pe acest subiect și în cadrul Summitului AI de la Londra.

Casa Albă a anunțat la începutul săptămânii primul ordin executiv semnat de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, prin care se iau măsuri mai ample privind inteligența artificială (AI). Prin noua reglementare se încearcă sporirea siguranței utilizatorilor, protejarea consumatorilor, angajaților și grupurilor minoritare de riscurile asociate tehnologiei, transmite Reuters.

Această acțiune se impune înainte ca noile sisteme de inteligență artificială să fie lansate publicului. Ordinul executiv îndeamnă, de asemenea, agențiile guvernamentale să stabilească standarde pentru aceste teste și să adreseze riscurile legate de substanțe chimice, biologice, radiologice, nucleare și securitate cibernetică. Aceste măsuri au fost anunțate de Casa Albă ca parte a eforturilor de a reglementa și de a asigura siguranța în dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor AI.

Un summit dedicat în totalitate Inteligenței Artificiale

"Liderii lumii au „responsabilitatea” de a aborda pericolele inteligenței artificiale", a declarat Rishi Sunak la primul summit privind siguranța AI din Marea Britanie. Premierul a spus că inteligența artificială a oferit o schimbare „transformatoare”, dar că atrage după sine și riscuri sau "daune sociale" cum le-a numit, cum ar fi fake news, inducerea în eroare și dezinformarea, scrie BBC.

                                                               

S-a semnat acordul care va rămâne în istorie

Aproximativ 28 de țări sunt la summit, alături de șefi din tehnologie și academicieni.

Miercuri, delegații au convenit asupra unei declarații comune care solicită cooperarea globală pentru a aborda riscurile IA.

Declarația Bletchley - numită după Bletchley Park din Buckinghamshire, unde are loc summitul - a fost semnată de toate țările participante la summit, inclusiv SUA și China, precum și Uniunea Europeană.

Acordul a recunoscut că AI „prezintă oportunități globale enorme”, dar a spus că ar trebui dezvoltată într-un mod „centrat pe om, demn de încredere și responsabil”.

A fost prima declarație internațională din lume despre așa-numita "IA de frontieră" - termenul guvernului pentru IA care ar putea depăși capacitățile celor mai avansate sisteme de astăzi.

Summit-ul se concentrează asupra modului de atenuare a riscurilor AI, care includ potențiale încălcări ale vieții private și înlocuirea locurilor de muncă, maximizând în același timp beneficiile.

Nume mari, decizii mari

Întâmpinând delegații la o sesiune privată privind dezvoltarea IA, Sunak a spus că tehnologia are potențialul de a îmbunătăți economiile și societățile.

El a adăugat: „Dar, ca și în cazul tuturor noilor valuri de tehnologie, AI aduce noi temeri, noi pericole - de la daune sociale, cum ar fi dezinformarea până la cele mai extreme riscuri dintre toate.

„Și ca lideri avem responsabilitatea de a aborda acest lucru”.

Joi, Sunak a purtat discuții cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu prim-ministrul italian Georgia Meloni.

Meloni a spus că summitul Marii Britanii va fi folosit ca „bază” pentru reuniunea G7 care va avea loc în Italia anul viitor – o reuniune a celor mai bogate șapte națiuni ale lumii – unde a spus că inteligența artificială va fi unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi.

Miercuri, a fost anunțată înființarea Institutului pentru Siguranța Inteligenței Artificiale din SUA, despre care Casa Albă a spus că va lucra alături de omologul său din Marea Britanie.

La începutul săptămânii, președintele american Joe Biden a semnat, de asemenea, un ordin executiv, care urmărește să se asigure că „America este în frunte în privința promisiunii și gestionarea riscurilor inteligenței artificiale”.

Și Elon Musk a ajuns la summit miercuri dimineață, după ce a avertizat că AI ar putea duce la dispariția umanității, deși mulți experți consideră astfel de avertismente exagerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel