Data actualizării:
Data publicării:

”Sufocarea libertății” în Rusia. Oleg Orlov, militant rus pentru drepturile omului, a fost condamnat la închisoare. Inițial, primise o amendă

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Militantul Oleg Orlov a fost condamnat la închisoare.

Oleg Orlov părea calm în timp ce aștepta ca judecătorul să dea verdictul.

Sala 518 din tribunal era plină de binevoitori, ambasadori străini și jurnaliști. Judecătorul a intrat în sala de judecată și a început să citească verdictul.

Ea l-a declarat pe veteranul militant pentru drepturile omului vinovat de ”discreditarea repetată” a forțelor armate ruse.

După ce a numit infracțiunea, ea a anunțat pedeapsa: Oleg Orlov, copreședinte al organizației ”Memorial”, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, a fost trimis la închisoare pentru doi ani și jumătate. El a fost încătușat și, câteva minute mai târziu, a fost scos din sala de judecată de către poliție.

În octombrie 2023, instanța pronunțase, de asemenea, un verdict de vinovăție, dar pedeapsa de atunci fusese considerabil mai blândă.

Oleg Orlov primise o amendă de 150.000 de ruble (1.290 de lire sterline; 1.630 de dolari) și fusese eliberat. Procurorii s-au plâns că sentința a fost prea blândă. O instanță superioară a anulat hotărârea și s-a dispus rejudecarea procesului.

Foto: Agerpres

A fost un semn că în Rusia autoritățile devin din ce în ce mai intolerante față de criticile publice.

În semn de protest pentru că a fost forțat să se întoarcă la tribunal, Oleg Orlov a acordat puțină atenție procedurilor a doua oară. În schimb, a stat în sala de judecată citind un exemplar din ”Procesul”, un clasic al lui Franz Kafka despre absurditatea vieții și nedreptate.

Când a fost intervievat anul trecut, înainte de primul său proces, a insistat că nu a făcut nimic greșit.

”Articolul în baza căruia sunt judecat este: 'Acțiuni publice menite să discrediteze utilizarea forțelor armate rusești pentru protejarea intereselor Federației Ruse și ale cetățenilor săi, precum și pentru menținerea păcii și securității internaționale' ", a spus Oleg Orlov.

Libertatea de exprimare

"În primul rând, Constituția rusă garantează libertatea de exprimare. Am scris un articol în care am prezentat evaluarea mea asupra evenimentelor. A mă urmări în justiție pentru asta încalcă Constituția.

În al doilea rând, ceea ce se întâmplă în Ucraina - să fim clari și să îi spunem război - este împotriva intereselor Rusiei și ale cetățenilor ruși.

În ceea ce privește ”menținerea păcii și securității internaționale”, este o glumă. Îmi amintește de 'Războiul este pace' și 'Libertatea este sclavie' ale lui George Orwell. A pretinde că războiul din Ucraina este 'în interesul păcii internaționale' este pur și simplu un nonsens", a mai declarat Orlov.

Săptămâna aceasta, în ultima sa declarație de la rejudecarea procesului, Oleg Orlov a vorbit despre o Rusie care ”se scufundă tot mai adânc în întuneric”.

Foto: Agerpres

El a dat exemple: moartea în închisoare a liderului opoziției Alexei Navalny, represaliile judiciare împotriva altor critici ai Guvernului. El a rezumat ceea ce se întâmplă în țara sa ca fiind ”sufocarea libertății”.

”Cunoaștem adevăratul motiv pentru care suntem reținuți, judecați, arestați, condamnați și uciși. Suntem pedepsiți pentru că am îndrăznit să criticăm autoritățile. În Rusia actuală, acest lucru este absolut interzis”, a precizat Orlov, conform BBC.

Adresându-se judecătorului și procurorului, el a adăugat: ”Nu vă trece prin cap ceea ce este evident? Că, mai devreme sau mai târziu, mașinăria represiunii se poate rostogoli peste cei care au lansat-o și au impulsionat-o? Așa s-a întâmplat de multe ori de-a lungul istoriei”.

Tot mai multe cazuri 

Oleg Orlov nu este primul critic al Guvernului din Rusia căruia o amendă a fost transformată în pedeapsă cu închisoarea. Anul trecut, proeminentul sociolog Boris Kagarlițki a fost găsit vinovat de ”justificare publică a terorismului” pentru comentariile pe care le-a făcut cu privire la atacul de pe podul din Crimeea din 2022. Și în acest caz, procuratura a făcut apel la sentință. La începutul acestei luni, un tribunal l-a trimis pe Kagarlitsky la închisoare pentru cinci ani.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, autoritățile ruse au alcătuit o cutie de instrumente consistentă de legi represive care pot fi folosite pentru a-i pedepsi pe criticii Guvernului și pe opozanții războiului din Ucraina.

Pe lângă incriminarea ”discreditării” armatei, codul penal rusesc pedepsește acum ceea ce numește ”difuzarea publică de informații false în mod deliberat despre utilizarea forțelor armate ruse”.

Adesea denumită ”Legea falsurilor”, aceasta a fost folosită pentru a încarcera critici vocali ai Kremlinului, precum Ilya Yashin.

Foto: Agerpres

Anul trecut, Vladimir Kara-Murza, critic al Kremlinului și activist anti-război, a fost condamnat pentru trădare la 25 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară.

Alexei Navalny, unul dintre cei mai carismatici critici ai Kremlinului, a murit. Alte figuri importante sunt în închisoare sau au fugit în exil.

Deocamdată, se pare că cei mai vocali critici și potențiali rivali ai lui Vladimir Putin au fost eliminați de pe scena politică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel