Data publicării:

Suedia şi SUA au bătut palma. S-a semnat primul acord de cooperare în domeniul apărării

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Pact istoric! SUA și Suedia au semnat primul acord de cooperare în domeniul apărării.

SUA și Suedia au semnat marți primul lor acord de cooperare în domeniul apărării, având ca scop consolidarea relațiilor militare și facilitarea desfășurării de exerciții bilaterale. Acest pas are loc într-un moment în care Stockholm își exprimă intenția de a solicita aderarea la NATO, conform anunțului făcut de Washington, preluat de Agerpres. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a semnat acordul împreună cu omologul său suedez, Pal Jonson, a precizat Pentagonul.

Conform comunicatului emis de Pentagon, Pactul de apărare va defini "parametrii care permit forțelor americane să desfășoare operațiuni în Suedia", concentrându-se în mod special asupra "statutului legal al personalului militar american, accesului la zonele de desfășurare" și "prepoziționării echipamentului militar". Cele două state "au convenit asupra importanţei unui sprijin solid şi continuu pentru Ucraina în faţa invaziei ilegale şi la scară mare a Rusiei", potrivit sursei amintite.

Invazia Rusiei în Ucraina, motiv de îngrijorare

Invazia declanşată de Moscova împotriva Ucrainei în februarie 2022 a suscitat îngrijorarea Finlandei şi a Suediei care, istoric neutre, au solicitat să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Finlanda a devenit membră a alianței în luna aprilie, în timp ce Suedia așteaptă ratificarea aderării sale de către două state membre ale alianței, Turcia și Ungaria.

Noul pact de apărare americano-suedez va fi în vigoare atât înainte, cât şi după aderarea Suediei la NATO, explică Departamentul de Stat american, adăugând că Suedia "este un partener puternic şi competent în materie de apărare, un apărător al valorilor NATO". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel