Data actualizării:
Data publicării:

Suedia: Fără un acord cu Austria și Olanda, nu inițiem un vot pentru România și Bulgaria în Spațiul Schengen

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Reprezentantul Suediei la Uniunea Europeană spune că țara sa nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, dacă nu va exista un acord cu Austria și Olanda.

Reprezentantul permanent al Suediei în UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării lor. El a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona liberei circulații, conform Novinite.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de lucru.

„Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de problemele europene sau cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el.

„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

În opinia noastră, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o înscriem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. În primul rând nu depinde de noi, ci de părțile implicate”, a mai spus el.

În decembrie 2022, Austria și Țările de Jos au blocat admiterea Bulgariei și României la Spațiul Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar Austria se opune aderării României. Pentru a ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitatea țărilor membre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel