Suceava: Trei rețineri în urma perchezițiilor într-un dosar de contrabandă cu țigări și materiale pirotehnice
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Polițiștii suceveni au efectuat 21 de percheziții domiciliare la traficanți de țigări și materiale pirotehnice.

Trei persoane au fost reţinute în urma a 21 de percheziţii domiciliare la traficanţi de ţigări şi materiale pirotehnice, informează, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei menționate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Suceava, au pus în executare 21 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, oraşului Gura Humorului şi a localităţilor arondate acestora, într-un dosar având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă în formă agravantă, fiind vizate persoane a căror activitate infracţională a fost documentată în perioada iulie - noiembrie 2023.

”Cu această ocazie, a fost identificată cantitatea totală de 90.900 bucăţi ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci, cantitatea de 85 kg. articole pirotehnice din categoriile P1, F1 şi F2 şi cantitatea de 69 litri alcool etilic, telefoane mobile, înscrisuri şi alte mijloace materiale de probă de interes pentru cauză. Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea confiscării este de 88.815 lei, faţă de acestea urmând a se propune instituirea măsurilor asiguratorii.

La finalizarea activităţilor de percheziţie domiciliară, la sediul IPJ Suceava au fost citate mai multe persoane în vederea audierii şi formulării/dispunerii măsurilor legale în consecinţă. În urma acestor activităţi, faţă de 3 persoane s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore”, precizează sursa citată.

Suspecţii au fost încarceraţi în Centrul de reţinere şi arestare preventivă Suceava.

Pentru efectuarea percheziţiilor, au fost cooptaţi şi poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, Serviciul Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase şi Poliţiei Municipiului Suceava, acţiunea beneficiind totodată de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciul Acţiuni Speciale - IPJ Suceava şi al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava.

Deținerea de materii explozive, pedeapsă de până la 5 ani

Potrivit Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare ”(1) producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) se referă la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea de exploziv este însoţită de materiale de iniţiere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

(4) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

(5) Tentativa se pedepseşte”.

Mai mult, ”vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii, iar spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în afara imobilelor de locuit, şi pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi inspectoratul judeţean de poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, se mai arată în lege.

Citește și: 300 de kilograme de articole pirotehnice, deținute ilegal de un hunedorean, confiscate. A fost deschis dosar penal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel