Subiecte sensibile. Bogdan Aurescu a discutat cu premierul Ungariei despre vizitele și declarațiile ”neadecvate” ale unor oficiali ungari
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Sursa foto Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Sursa foto Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi o întrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. În cadrul discuțiilor acesta a abordat în special "chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia, în acele contexte", potrivit unui comunicat MAE.

În cadrul acestor discuții,, Ministrul Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele consultărilor cu omologul său, ministrul Peter Szijjarto,şi concluziile privind proiectele prioritare de interes comun care ar trebui să fie definitorii pentru colaborarea din perioada următoare, scrie Agerpres.

Astfel, au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creştere puternică, necesitatea echilibrării balanţei comerciale, stimularea investiţiilor româneşti în Ungaria şi a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerţ, apropiata semnare la Bucureşti, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta.

El s-a referit şi la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minorităţile naţionale, ca singurul cadru pragmatic de soluţionare a problemelor minorităţilor naţionale din cele două state, referindu-se şi la problemele specifice ale minorităţii române din Ungaria. Aurescu a propus, iar premierul ungar a fost de acord, crearea unui plan de contacte la nivelul miniştrilor de resort din cele două ţări. Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe şi cooperarea între ministerele de interne ale celor două state.

Ministrul român a evidenţiat rolul Parteneriatului Strategic bilateral, care împlineşte în această lună 20 de ani de la lansare, ca instrument de mare însemnătate, care a avut ca efect ridicarea profilului relaţiilor bilaterale, construite mai ales în jurul cooperării economice, în beneficiul tuturor cetăţenilor celor două state, indiferent de etnie.

A fost discutată, totodată, situaţia din Ucraina, Bogdan Aurescu prezentând sprijinul multidimensional al României şi evaluarea părţii române asupra perspectivelor de evoluţie ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei.

Citește și: 

Imperiul presei din Transilvania al Fidesz se prăbușește. Vor urma concedieri masive

Contrar așteptărilor, grupul de companii operat de Asociația Transylvanian Médiatér nu va avea doar disponibilizări în paginile sale tipărite, numărul mare de disponibilizări va afecta și publicațiile online și posturile de radio, au confirmat mai multe dintre sursele  transtelex.ro.

În acest sens, cea mai mare companie a trustului de presă finanțată din banii contribuabililor maghiari, Prima Press Kft. din Székelyudvarhely, a anunțat în urmă cu circa două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuția produselor sale tipărite, respectiv  Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg - din 30 decembrie 2022.

La cotidianul Krónika, lansat încă din 1999, doar 6 dintre cei 17 jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați. De asemenea, redacția din Cluj a ziarului va fi închisă. 

Ziarul cotidian și portalul de știri Székelyhon vor suferi o reducere semnificativă. Nu știm date exacte, dar cotele de reducere a personalului sunt bine indicate de faptul că doar unul dintre cei trei jurnaliști din Marosvásárhely își va revendica postul din ianuarie, iar redacția din Marosvásárhely va fi și ea lichidată.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel