SUA trimite un nou avion de recunoaştere deasupra peninsulei coreene
Statele Unite ale Americii au trimis un nou avion de recunoaştere deasupra peninsulei coreene, după trimiterea în patrulare a unui bombardier.
Statele Unite au ridicat din nou un avion de recunoaştere deasupra peninsulei coreene, întărind astfel supravegherea aeriană a Coreei de Nord, după ce zilele trecute au trimis un bombardier în misiune de patrulare asupra Mării Japoniei (numită Marea de Est în cele două Corei), transmite EFE, precizează Agerpres.
Pentagonul a ridicat la circa 29.000 de picioare (aproximativ 8,8 km) deasupra peninsulei un avion E-8, a informat joi contul de Twitter dedicat urmăririi mişcărilor aeriene militare Aircraft Spots.
Obiectivul zborului
E-8, notează EFE, este capabil să detecteze mişcări la sol şi de asemenea în aer, iar obiectivul zborului ar fi evaluarea activităţii din jurul facilităţilor nord-coreene de armament.
Această operaţiune are loc după ce marţi SUA au desfăşurat deasupra aceleiaşi mări două aparate cu mare greutate militară în regiune, şi anume drona de supraveghere Global Hawk şi bombardierul strategic B-52.
Aceste zboruri survin unei testări de către Phenian a ceea ce pare a fi un motor de rachetă şi după ce regimul nord-coreean a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea lansării-test a unei rachete cu rază medie sau lungă de acţiune.
Nu este singura operațiune întreprinsă de SUA
Operaţiunea de recunoaştere declanşată joi este cea de-a 11-a de acest tip întreprinsă de SUA în regiune în ultimele 15 zile, fapt ce este interpretat ca un avertisment al Washingtonului dat Phenianului.
Pe fondul lipsei totale de progres în negocierile privind denuclearizarea, Coreea de Nord a insistat că, până la sfârşitul anului, Casa Albă trebuie să vină cu o nouă propunere la masa discuţiilor, iar în ultimul timp şi-a intensificat testele cu armament şi şi-a înăsprit tonul.
În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, SUA au atenţionat miercuri Phenianul că vor exista consecinţe dacă îşi va concretiza ameninţările că va efectua un test important de armament, arătând însă că poarta dialogului rămâne deschisă şi oferind flexibilitate pentru deblocarea procesului.
Dialogul a stagnat după summitul eşuat de la Hanoi din februarie, unde Washingtonul a considerat insuficientă oferta Phenianului privind dezasamblarea activelor sale nucleare şi a refuzat să ridice sancţiunile economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News