SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan. Amiral american: Nu pot exclude această posibilitate
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan. Amiral american. Sursa - Pexels
SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan. Amiral american. Sursa - Pexels
Armata americană trebuie să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către Beijing încă din acest an, a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă, relatează AFP. 

Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, a fost întrebat de Atlantic Council despre posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul până în 2027. 'Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi, ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei', a declarat Gilday pentru acest think tank, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, Beijingul şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat. 'Prin urmare, când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă) 2022 sau poate 2023', a adăugat el. 'Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem', a mai afirmat amiralul.

Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist care ar urma să îi confere un al treilea mandat, istoric, preşedintele Xi Jinping a reafirmat că intenţionează 'să reunească' Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie. Comentariile amiralului Gilday survin la o zi după un avertisment al secretarului american de stat Antony Blinken. Acesta din urmă a afirmat că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul 'într-un ritm mult mai rapid' decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi a apărut o 'Chină foarte diferită'. Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său. Washingtonul are în mod istoric o politică de 'ambiguitate strategică' faţă de o eventuală intervenţie militară americană dacă Taiwanul este atacat de China.

Această politică vizează atât descurajarea Chinei de a invada Taiwanul, cât şi împiedicarea liderilor din insulă să provoace Beijingul declarându-şi oficial independenţa, scrie AFP. În acest cadru, SUA vinde arme Taipeiului, cu scopul ca insula să se poată apăra. 'Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare', a declarat duminică Xi Jinping la Congresul PCC. 'Reunificarea patriei trebuie să se facă şi se va face', a adăugat el, condamnând 'orice separatism şi orice ingerinţă' străină în această afacere.

 

Vezi si:

 

SUA și China, relații tot mai tensionate. Chirieac, despre posibilitatea izbucnirii unui nou război: Un scenariu de coșmar. China este, într-adevăr, un pericol

 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre pericolul izbucnirii unui nou război, de această dată între China și SUA.

Xi Jinping este pe cale să obțină un al treilea mandat în fruntea Chinei. Acesta a declarat în timpul unui discurs la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) că China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va ”renunţa niciodată la folosirea forţei” dacă va fi necesar. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a reacționat și a declarat că sub conducerea lui Xi Jinping China a devenit o țară mai agresivă.

Astfel, tensiunile din Statele Unite și SUA ajung la cote alarmante, asta în contextul în care pe lângă avertismentul la adresa Taiwanului, Xi Jinping a mai declarat că țara pe care o conduce se opune oricărei forme de supremație din partea altor țări, declarația sa fiind o aluzie clară la Statele Unite. 

VEZI ȘI: Mesaj războinic la Congresul comuniștilor din China. Xi: Nu am renunțat la folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul

 

Bogdan Chirieac: Înseamnă vești foarte proaste. Asta s-a întâmplat și cu Putin în Rusia

 

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat în cadrul emisiunii "Raport de zi" de la Realitatea Plus ce înseamnă această declarație de forță venită din partea Chinei, acum când Xi Jinping anunță că pregătește cea mai puternică armată și că nu mai acceptă hegemonia altor țări.

"Înseamnă vești foarte proaste, inclusiv pentru generația dumneavoastră, care așteptăm zborul pe Lună și prima așezare pe Marte. Deci până acum China s-a dezvoltat și a ajuns prima sau a doua economie a lumii, în funcție de cum calculăm PIB-ul, pe pace, pe colaborare, atelierul lumii era China. Ei, chestiunile astea cu un dictator, un autocrat care vine la putere schimbă destinul unei asemenea națiuni. Asta s-a întâmplat și cu Putin în Rusia, care a cochetat multă vreme cu Occidentul, care s-a așezat din nou la masă ca la sfârșit să distrugă totul, asta este și cu Xi Jinping. Un război cu Taiwan, chiar dacă Taiwanul este o parte componentă a Chinei, va atrage după sine o intervenție a SUA și de acolo se poate întâmpla orice. Generalul Ben Hodges, la București, în septembrie, ne-a spus foarte clar: ”Estimez că în maximum 5 ani”, vedeți că se suprapune cu ce spune Xi Jinping, "un război între China și Statele Unite". Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel