SUA susțin aspirațiile euroatlantice ale Republicii Moldova
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Statele Unite ale Americii susţin aspiraţiile euroatlantice ale Chişinăului şi pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova, a declarat marţi consilierul politic al Departamentului de Stat, Derek Chollet, aflat în fruntea unei delegaţii a departamentului într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Cu această ocazie, oficialul american a subliniat ataşamentul SUA faţă de integritatea ei teritorială şi soluţionarea prin dialog a problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri "5+2", menţionând totodată că Washingtonul respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, a relatat Radio Chişinău.

Derek Shollet a dat asigurări că Statele Unite ale Americii vor susţine Republica Moldova, inclusiv în contextul crizei energetice şi alimentare.

El a reiterat că SUA nu văd, la ora actuală, ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova din partea Rusiei şi că preocuparea principală acum trebuie să fie suportul pentru refugiaţi.

Răspunzând la una dintre întrebări, Derek Shollet a spus că SUA vor oferi suport Republicii Moldova, inclusiv pe dimensiune militară.

"Suntem determinaţi să sporim cooperarea inclusiv în domeniul militar"



"Suntem determinaţi să sporim cooperarea inclusiv în domeniul militar", a menţionat consilierul Departamentului de Stat, indicând că din delegaţia pe care o conduce în vizita în Republica Moldova face parte şi un funcţionar de rang înalt din Ministerul Apărării american, care va aborda cu autorităţile moldovene tema unei cooperări mai strânse şi durabile în domeniul militar.

Derek Chollet a mai spus că SUA monitorizează situaţia din regiunea transnistreană. Autorităţile de la Washington fac tot posibilul ca Ucraina să-şi păstreze "suveranitatea şi viitorul", a accentuat el.

"Nu vreau să prezic viitorul, dar, din păcate, acest război va dura ceva timp. Acum noi ne străduim să oferim tot sprijinul pe care-l putem oferi. De exemplu, în următoarele zile în Congresul SUA va fi aprobată o nouă tranşă de asistenţă pentru a ajuta Ucraina şi alte state afectate de acest război. Vladimir Putin, dacă ar dori, ar putea încheia acest război chiar astăzi, dar, deoarece asta nu se întâmplă, acesta va continua", a afirmat responsabilul diplomatic american.

La Chişinău, Derek Chollet a avut o serie de întrevederi cu oficiali moldoveni, inclusiv cu premierul Natalia Gavriliţă, notează postul de radio citat, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel