Data actualizării:
Data publicării:

SUA: Rusia a folosit rachete hipersonice

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Breaking news
Breaking news
Oficialii SUA au confirmat că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, informează CNN.

Americanii au putut să urmărească lansarea, au spus sursele citate de jurnaliști. Lansarea a avut rolul de a testa armele și de a trimite un mesaj, au adăugat sursele citate de CNN.

Armele hipersonice au viteză foarte mare, sunt foarte greu de detectat și pot ocoli sistemele defensive.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar.

„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat, sâmbătă, Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.

Rusia deţine rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon

Rachetele Kinjal au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, pot fi lansate din avioane de vânătoare de tip MiG-31 şi ating viteze de peste 12.000 de kilometri pe oră. Rachetele Zircon au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteza de 11.000 de kilometri pe oră.

Citește și / Lituania, Letonia şi Estonia expulzează zece diplomaţi ruşi prin acţiuni coordonate

Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat, vineri seară, decizii de expulzare a zece diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi incompatibile cu atribuţiile oficiale, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Ministerul lituanian de Externe a anunţat că expulzează patru diplomaţi ruşi. „Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea şi derularea invaziei militare în Ucraina, ameninţând nu doar securitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Lituaniei", a comunicat Ministerul de Externe de la Vilnius, citat de CNN.

Edgars Rinkēvics, ministrul leton de Externe, a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi, „într-o acţiune coordonată cu Lituania şi Estonia". „Actualele activităţi ale unor persoane care au statut diplomatic sunt incompatibile cu acest statut şi generează efecte negative asupra Republicii Letonia", a argumentat Ministerul leton de Externe.

La rândul său, Ministerul de Externe din Estonia a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi implicaţi în „acţiuni de subminare a securităţii ţării”, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel