SUA: Respingerea bugetului va avea repercusiuni în întreaga lume
Potrivit analiştilor Bloomberg, cel puţin 300 de milioane de dolari au pierdut Statele Unite ale Americii în prima zi de blocaj administrativ. 800.000 oameni, adică mai mult de o treime din angajaţii federali, au intrat în concediu fără plată. Indicele 500 Standard & Poor's a căzut la cel mai jos nivel din ultimele trei săptămâni.
Republicanii susţin că vina pentru blocarea parţială a activităţii guvernului federal o poartă în întregime democraţii, din care face parte şi liderul de la Casa Albă.
Mărul discordiei îl reprezintă proiectul preşedintelui Obama de a-i obliga pe toţi americanii să aibă asigurare de sănătate începând din luna ianuarie a anului viitor. Republicanii cer amânarea cu un an a implementării acestui proiect, în timp ce democraţii nu sunt dispuşi să negocieze acest aspect.
Din acest motiv, nu au reuşit să aprobe bugetul pentru noul an fiscal, ce a început de ieri. Iar în lipsa bugetului, majoritatea instituţiilor şi-au încetat activitatea, iar 800 de mii de oameni au intrat în concediu neplătit.
Analiştii spun că evenimentele care se petrec acum în SUA vor avea repercusiuni în întreaga lume şi se vor resimţi asemenea undelor de cutremur.
SUA, nevoite să crească limita de creditareDupă acest blocaj, primul în ultimii 17 ani, va veni o altă problemă: guvernul american va atinge plafonul de îndatorare. Astfel, Congresul va trebui să crească limita de creditare, pentru a mai putea obţine bani cu care să îşi finanţeze activitatea, aminteşte Washington Post. Congresul nu acţionează singur aici, ci trebuie să existe un consens cu Casa Albă. Problema, de fapt, nu este nouă, ci a fost amânată în repetate rânduri. Politicienii se pregătesc deja pentru cea de-a doua bătălie, cea pe creşterea plafonului de îndatorare, republicanii avansânnd, zilele trecute, lista lor de cereri în schimbul aprobării creşterii limitei. Printre aceste cereri se numără şi amânarea cu un an a intrării în vigoare a reformei din domeniul medical, precum şi aprobarea unei conducte de petrol foarte controversate, Keystone XL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News