Data publicării:

SUA prezintă imagini din satelit cu o delegație rusă care inspectează drone militare în Iran

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii a publicat imagini cu delegați ai Federației Ruse care inspectau drone militare în Iran.

Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Armata iraniană a prezentat aceste drone unei delegaţii ruse pe 8 iunie şi 5 iulie la baza aeriană Kachan, la 200 de kilometri sud de Teheran, potrivit imaginilor din satelit prezentate de guvernul american.

Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Aceasta sugerează un interes susţinut al ruşilor de a achiziţiona drone de luptă iraniene, a indicat Sullivan. Din ceea ce ştim, a fost prima dată când o delegaţie rusă vizitează o bază aeriană pentru o asemenea prezentare, a adăugat el.

Acesta declarase luni că Statele Unit au informaţii conform cărora Iranul pregăteşte livrarea către Rusia a sute de drone, inclusiv drone de luptă, iar instruirea militarilor ruşi pentru a le folosi ar urma să înceapă chiar de luna aceasta.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a asigurat vineri pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Iranul nu intenţionează să vândă drone Rusiei şi a calificat acuzaţiile americane în această privinţă ca fiind nefondate şi mai mult un act de propagandă făcut înaintea vizitei preşedintelui Joe Biden în Israel.

Dronele au jucat un rol major în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Armata ucraineană a provocat pierderi grele trupelor ruse mai ales cu ajutorul dronelor turceşti Bayraktar, pe care le-a achiziţionat atât înainte cât şi după începerea conflictului.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, care cuprinde, printre alte echipamente, lansatoare multiple de rachete HIMARS şi obuze de înaltă precizie. De la începutul războiului Washingtonul a oferit Ucrainei o asistentă militară estimată la circa 6,9 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Ministrul rus al Apărării a dat ordinul intensificării bombardamentelor în Ucraina

 

Ministerul apărării a raportat că Serghei Șoigu ”a inspectat” trupele rusești ce luptă în Ucraina, spunând că a vizitat în sceret un post de comandă.

Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat că perioada în care atacurile au fost mai rare a încetat. Se pare că strategia rușilor ar putea alterna între pauze scurte și întărirea atacurilor înainte de a se angaja într-o operațiune la scară largă, deoarece o pauză operațională de 10 zile nu este suficient pentru a regenera pe deplin forțele ruse.

Armata rusă a bombardat în ultimele zile regiunile de la la nord-vest de Sloviansk, sud-estul Siversk, pe lângă autostrada T1302 Bahmut-Lîsîceansk, la sud-est de Bahmut și sud-vest de orașul Donețk.

Bombardarea constantă a Donbass-ului a ucis cel puțin 249 de civili și a lăsat încă 1.178 de răniți.

Într-o postare pe Facebook, primarul regiunii Dniprov, Boris Filatov, a îndemnat civilii să părăsească orașu: ”Nu este loc pentru femei, copii și bătrâni. Cei care pot, să plece cât mai curând.”

Între timp, zeci de mii de ucraineni ar fi prizonieri ”centre de filtrare” înființate de Rusia în Ucraina. Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, estimează Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel