SUA intensifică testarea variolei maimuței după ce au fost confirmate 142 de cazuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Chokniti Khongchum: Pexels
Fotografie de la Chokniti Khongchum: Pexels
Administrația Biden a început să trimită teste pentru variola maimuței către laboratoarele comerciale, în încercarea de a accelera diagnosticele pentru infecțiile suspectate cu virusul care a infectat deja cel puțin 142 de persoane în SUA.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor trimit teste către laboratoare, inclusiv Aegis Science, Labcorp, Mayo Clinic Laboratories, Quest Diagnostics și Sonic Healthcare, despre care a spus că va extinde semnificativ capacitatea sistemului de sănătate al națiunii de a testa variola maimuței, potrivit Bloomberg.

Anterior, testarea s-a limitat în mare parte la laboratoarele de sănătate publică, care împreună au o capacitate de aproximativ 8.000 de teste pe săptămână.

”Toți americanii ar trebui să fie îngrijorați de cazurile de variola maimuței”, a spus secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, într-o declarație.

”Din fericire, avem acum instrumentele pentru a lupta și trata cazurile în America. Prin extinderea dramatică a numărului de locații de testare în toată țara, facem posibil ca oricine care trebuie testat să facă acest lucru”, a continuat acesta.

Boala provoacă mai întâi simptome asemănătoare gripei înainte de a evolua spre o erupție cutanată pe față și pe corp și este frecvent întâlnită în părți din Africa centrală și de vest. Dar anul acesta, 1.880 de infecții au fost raportate în peste 30 de țări în care variola maimuțelor nu este de obicei găsită.

Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost găsite în Europa. Începând cu 21 iunie, CDC a confirmat 142 de infecții cu variola maimuțelor în SUA.

Variola maimuței provine din aceeași familie de viruși ca variola. Majoritatea oamenilor se recuperează de variola maimuței în câteva săptămâni, dar boala este fatală pentru până la 1 din 10 persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și...

Variola maimuței a ajuns în Singapore și Coreea de Sud

Singapore a raportat primul caz confirmat de variola maimuței în Asia de Sud-Est, în timp ce alte două cazuri suspecte de boală au fost găsite în Coreea de Sud.

Cazul din Singapore implică un britanic, însoțitor de zbor, care s-a aflat în orașul-stat între 15 și 17 iunie. El a fost testat pozitiv pentru variola maimuței, luni, după ce a dezvoltat erupții cutanate și a avut dureri de cap și febră săptămâna trecută.

”În această perioadă, el a rămas în mare parte în camera lui de hotel, cu excepția unei vizite la un centru de masaj și pentru a mânca la trei unități alimentare diferite pe 16 iunie”, a declarat marți Ministerul Sănătății din Singapore. Citește mai mult AICI.

Te poate interesa și...

Pacienţii cu variola maimuţei ar trebui să evite contactul cu animalele lor de companie

În urma creşterii numărului de persoane infectate cu acest virus în multe ţări situate în afara zonelor africane endemice, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (ANSES) din Franţa a fost sesizată de urgenţă în legătură cu chestiunea transmiterii bolii la animale de companie.

Potrivit cunoştinţelor ştiinţifice actuale, lagomorfele - un ordin de mamifere rozătoare din care fac parte iepurii de casă şi iepurii de câmp - sunt receptive şi sensibile în condiţii experimentale la acţiunea acestui virus, în special puii lor.

Sciuridele, rozătoare din care fac parte veveriţele şi câinii-de-preerie, constituie o familie receptivă şi sensibilă, prezentând un posibil risc de infectare chiar mai mare decât riscul care există pentru oameni. Deţinerea şi vânzarea acestor animale nu este autorizată în Franţa.

Rozătoarele de companie, precum şobolanul cenuşiu, şoarecii, cobaii şi hamsterii, par însă puţin receptive la vârstă adultă, dar ar putea fi receptive în cazul exemplarelor tinere, transmite Agrepres.

Datele medicale lipsesc deocamdată pentru dihori şi câini. În ceea ce le priveşte pe pisici, doar un singur studiu serologic a fost efectuat şi acesta a avut rezultate negative. În acest stadiu, niciun caz clinic nu a fost raportat pentru aceste trei specii. Citește mai mult AICI.

Vezi și...

Cum te poți proteja împotriva variolei maimuței. Primele măsuri pe care ar trebui să le iei dacă ai simptome

Până miercuri, au existat 346 de cazuri confirmate și mai multe suspectate în 22 de țări din afara Africii, unde virusul este endemic, potrivit Our World in Data, citat de CNBC. Acesta marchează prima răspândire comunitară cunoscută a virusului. Înainte de acest focar, cazurile au fost legate de călătorii în regiuni în care virusul este endemic sau animale importate purtătoare de virus....citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel