SUA impun sancțiuni pentru presupusa utilizare a dronelor iraniene în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Departamentul de Trezorerie al SUA a prezentat sancțiuni împotriva a patru firme pentru presupusul rol în furnizarea Rusiei de drone iraniene.

Statele Unite au impus sancțiuni unei companii iraniene pe care a acuzat-o că are în coordonare zboruri militare pentru a transporta drone iraniene în Rusia, dar altor trei companii despre care a spus că sunt implicate în producția de drone iraniene.

Statele Unite acuză Iranul că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, ceea ce Teheranul a negat.

Departamentul de Trezorerie al SUA, într-o declarație de joi, a precizat că a sancționat Serviciile Aeroportului Safiran cu sediul în Teheran, acuzând compania de coordonarea zborurilor militare rusești între Iran și Rusia, inclusiv cele asociate cu transportul de drone, personal și echipamente aferente.

Trezoreria a sancționat, de asemenea, companiile Paravar Pars, Design and Manufacturing of Aircraft Engines și Baharestan Kish Company, acuzându-le că sunt implicate în cercetarea, dezvoltarea, producția și achiziția de drone iraniene.

Trezoreria a identificat Compania Paravar Pars pentru implicarea în inginerie inversă a dronelor fabricate în SUA și Israel, fără a specifica ce modele.

Agenția de presă Reuters a raportat că unele dintre dronele Iranului se bazează pe aeronave fără echipaj din alte țări, inclusiv o dronă de recunoaștere RQ-170 Sentinel din SUA, capturată în 2011.

De asemenea, a fost sancționat directorul general al companiei Baharestan Kish și un membru al consiliului său de administrație, Rehmatollah Heidari.

„Armata rusă suferă de o lipsă majoră de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza sancțiunilor și a controalelor la export, forțând Rusia să apeleze la țări nesigure precum Iranul pentru aprovizionare și echipamente”, a declarat joi secretarul de stat Antony Blinken, adăugând că SUA vor „cere socoteală” de la cei care sprijină Rusia în invazia Ucrainei.

Luna trecută, un oficial american a declarat pentru Reuters că dronele ruse fabricate iranian au suferit „numeroase eșecuri”, conform Al Jazeera.

Ucrainenii anunță că au recucerit teritorii şi localităţi în nordul, sudul şi estul Ucrainei

Potrivit unui anunț făcut joi de către armata ucraineană, aceasta ar fi recucerit noi teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunea Harkov (nord-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând liniile de apărare ruse pe o distanţă de peste zeci de kilometri.

"Unităţile militare (ucrainene) au pătruns în rândurile apărării inamice la o adâncime de 50 de km. În timpul unor operaţiuni active întreprinse pe direcţia Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate", a anunţat în timpul unei conferinţe de presă Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului-Major ucrainean, relatează Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri seara, fără a face alte precizări, succese ale armatei ucrainene în această regiune, situată lângă frontiera cu Rusia şi a cărei capitală Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, rezistă în faţa trupelor ruse de la declanşarea invaziei, pe 24 februarie (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel