SUA îi sugerează lui Zelenski să deschidă negocieri cu Putin
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 14 noi 2022, 16:31
WhatsApp
Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Sursa Agerpres.
Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Sursa Agerpres.
Casa Albă îi sugerează liderului ucrainean să ia în considerare o poziție de negociere ”realistă”. 

Pragmatism și realism. Acestea sunt, pe scurt, cererile pe care Washington le-ar fi făcut președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. Potrivit unei indiscreții a ziarului american Wall Street Journal citat de Europa Today, care făcea referire la câteva surse guvernamentale, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, i-a sugerat liderului ucrainean să ia în considerare o poziție de negociere ”realistă”, în posibilitatea de a începe discuțiile cu Rusia.

Administrația americană este de fapt convinsă că în acest fel Zelenski ar putea avea mai multă pondere și pârghie asupra omologului rus. Ziarul american relatează că Sullivan l-a sfătuit pe Zelenski să înceapă să se gândească la ”cereri realiste și priorități pentru negocieri, inclusiv o reevaluare” a obiectivului de a recâștiga Crimeea, anexată Rusiei în 2014. Acestea ar fi sugestii date liderului ucrainean de a se angaja pe o cale diplomatică și de a pune capăt războiului. 

Alte voci, însă, s-au exprimat diferit. Wall Street Journal mai relatează că opțiunea diplomației câștigă amploare, mai ales în perspectiva sezonului de iarnă, cu îngrijorare tot mai mare față de creșterea prețurilor la energie și alimente. 

Euforic pentru eliberarea Hersonului, Guvernul ucrainean vrea acum să dicteze linia, grație victoriilor de pe teren. Mâna dreaptă a lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, consideră că din punct de vedere politic și psihologic Rusia nu este încă pregătită pentru negocieri reale și retragerea trupelor. Podolyac ar lăsa o ușă deschisă dialogului: ”Se va întâmpla, dar imediat după eliberarea Donețkului și Luganskului”, spune consilierul președintelui ucrainean, scrie sursa citată.

Noi crime de război descoperite în Herson

Sărbătorile din ultimele zile la Herson au făcut loc groază: noi dovezi ale crimelor de război apar din orașul eliberat de ruși. Zelenski, în discursul său de seară, a spus că anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război rusești în orașul Herson, unde au fost găsite cadavre civile și militare.

"Situația din regiunea Herson este încă foarte periculoasă. În primul rând, minele. Din păcate, unul dintre inginerii noștri a murit. Alți 4 au fost răniți în timpul unei misiuni”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că în regiunea Herson continuă detenția soldaților și mercenarilor ruși care au fost abandonați pe acest teritoriu.

Citește și:

Declarații șocante ale ambasadorul Rusiei în SUA: ”Nu începem războiul, ci îi punem capăt. Occidentul va lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”

Potrivit TASS, Guvernul de la Kiev este în proces de orchestrare a unei provocări care implică o bombă murdară sau un incident într-o centrală nucleară, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, într-un articol publicat miercuri.

”Astăzi ne confruntăm cu amenințarea unui dezastru de radiații. Kievul intenționează să comită o provocare prin explodarea unei ”bombe murdare”. Detonarea unui astfel de dispozitiv exploziv radiologic va avea o amploare comparabilă cu o explozie a unei arme nucleare cu randament redus. Unda de explozie va dispersa substanțe radioactive pe o suprafață de până la câteva mii de metri pătrați. Teritoriile contaminate se vor transforma într-o zonă de excludere pentru 30-50 de ani”, a spus ambasadorul într-un articol, postat pe canalul oficial Telegram al ambasadei.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?