SUA. Gripa aviară de tip H5 a ajuns la om. Anunțul CDC
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (samer daboul)
Sursă foto: Pexels (samer daboul)
Un caz de gripă aviară transmisă la om a fost raportat în SUA, conform informațiilor CDC.

SUA anunță primul caz de gripă aviară H5 la om. Este al doilea caz la nivel mondial, primul fiind anunțat în Marea Britanie în decembrie 2021, scrie Mediafax. 

Primul caz uman cunoscut de gripă aviară H5 în Statele Unite a apărut la o persoană din Colorado, a anunțat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), citat de Reuters.

Pacientul s-a ocupat de sacrificarea unor păsări

Persoana a fost testată pozitiv pentru virusul gripei aviare A(H5) și a fost implicată în sacrificarea păsărilor de curte despre care se presupune că au avut gripa aviară H5N1, a precizat CDC într-un comunicat.

„Acest caz nu schimbă evaluarea riscului uman pentru publicul larg, pe care CDC îl consideră scăzut", a adăugat agenția.

Pacientul a raportat oboseală timp de câteva zile ca fiind singurul simptom și și-a revenit de atunci, a precizat CDC, adăugând că acesta a fost izolat și tratat cu un medicament antiviral antigripal.

Virușii H5N1, răspândiți la păsările domestice și sălbatice din SUA

Virușii H5N1 au fost găsiți la păsări de curte în SUA în 29 de state și la păsări sălbatice în 34 de state, de când CDC a început să monitorizeze îmbolnăvirea persoanelor expuse la aceste virusuri la sfârșitul anului 2021.

„CDC a urmărit starea de sănătate a peste 2.500 de persoane care au fost expuse la păsări infectate cu virusul H5N1, iar acesta este singurul caz descoperit până în prezent. Alte persoane implicate în operațiunea de sacrificare din Colorado au fost testate negativ pentru infecția cu virusul H5, dar sunt retestate din precauție", a precizat CDC.

La nivel mondial, acesta este al doilea caz uman asociat cu acest grup specific de virusuri H5, a precizat CDC.

Primul a fost raportat în Marea Britanie în decembrie 2021.

Poți să faci gripă aviară dacă mănânci ouă sau carne de găină infectată?

Este rar ca oamenii să fie infectați de  virusuri de gripă aviară A, dar cazuri ”sporadice” au fost raportate în trecut, potrivit CDC.

În cea mai recentă actualizare privind focarul din 7 martie, CDC a spus că riscul pentru publicul larg este scăzut, dar oamenii care pot fi expuși la păsări din cauza locurilor de muncă sau hobby-urilor lor prezintă un risc mai mare de infecție. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel