SUA, deficit bugetar URIAŞ. E România afectată? Mircea Coşea răspunde
Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care este impactul pentru România şi Europa al deficitului uriaş anunţat de SUA.
Autorităţile americane au anunţat un deficit de peste 3000 de miliarde de dolari, dublu faţă de deficitul din 2009. De asemenea, datoria publică a SUA în acest an va depăşi, se pare, 26.000 miliarde de dolari.
"Există o legătură, normal, dar efectul nu va fi atât de imediat şi de puternic cum cred unii. Faptul că suntem aliaţi strategici nu prea are importanţă din acest punct de vedere. SUA a făcut deja mai multe investiţii vitale în România, sunt ani de zile de când avem Deveselu, baza care ar fi trebuit să deschidă un aşa zis pod peste ocean, în sensul în care investitorii americani ar fi trebuit să vină să ajute România economic, măcar pentru a asigura o anumită stabilitate bazelor lor. Dar nu au făcut asta, aşa că nu sunt prea optimist în ceea ce priveşte viitorul. Faptul că au un deficit aşa mare nu va influenţa raporturile directe cu România!", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS.
De unde vine pericolul pentru România
"Influenţa va veni, însă, într-o manieră mai periculoasă şi mai generală, pentru că vine din economia globală. SUA este deocamdată pionul important al economiei mondiale. Ei reglementează jocurile, traficul de mărfuri, fluxul de valori care guvernează azi modelul dezvoltării. Au o monedă care nu poate fi pusă într-o situaţie dificilă, dolarul încă reglează toate raporturile de vânzare şi cumpărare. Deci problemele SUA se vor răsfrânge imediat în economia mondială.
Probabil după alegerile din SUA vom putea fi puşi în situaţia de a vedea contradicţiile unui război comercial între SUA, UE şi China. Asta dacă Trump va câştiga. Dar e posibil ca şi opozantul său să continue această politică, dacă va câştiga. În mod obiectiv, orice administraţie americană se va strădui să reglementeze raporturile pe care le are cu principalii concurenţi.
SUA vor încetini sau chiar vor bloca negocierile de acorduri comerciale internaţionale, pe care le vor studia mai atent. Mă refer la acordul cu UE, dar şi la locul pe care îl vor avea în G27. Se vor gândi mai bine ce se întâmplă cu raporturile pe care le au în energie, asta pentru că în domeniul maşinilor electrice, spre exemplu, Franţa devine mai importantă decât SUA. În plan mondial, SUA va aduce modificări şi reorientări, pentru că parcurge o perioadă dificilă", a mai spus profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News