SUA confirmă că balonul doborât era folosit pentru supraveghere. Kamala Harris: Cred că a fost folosit de China pentru a spiona poporul american
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube CBS
Foto: Captură video Youtube CBS
Oficialii americani spun că analiza resturilor confirmă suspiciunile că balonul a fost folosit pentru supraveghere, fapt negat de China.

Statele Unite ale Americii au finalizat eforturile de a recupera resturile dintr-un balon chinez mare pe care SUA l-a doborât în largul coastei Carolinei de Sud la începutul acestei luni, analizele indicând până acum că a fost folosit pentru supraveghere, fapt negat de China, conform Al Jazeera.

Oficialii au spus că SUA consideră că personalul Marinei, Pazei de Coastă și Biroului Federal de Investigații (FBI) au colectat toate resturile de baloane de pe fundul oceanului, care includeau echipamente cheie din sarcina utilă care ar putea dezvălui informațiile pe care le-a putut monitoriza și colecta.

Într-o declarație de vineri, US Northern Command a spus că ultimele rămășițe ale balonului au fost trimise la FBI pentru studiu și că eforturile de recuperare s-au încheiat joi.

„Ultimele bucăți de resturi sunt transferate la Laboratorul Federal de Investigații din Virginia pentru exploatare de contrainformații, așa cum sa întâmplat cu resturile de suprafață și subterane recuperate anterior”, potrivit declarației.

Sfârșitul eforturilor de recuperare a venit după câteva săptămâni de relații tensionate între Beijing și Washington, China negând că balonul ar fi fost folosit în scopuri de supraveghere și acuzând SUA de reacție exagerată.

CITEȘTE ȘI     -    Forțele Aeriene au detectat un balon suspect pe cerul României. Două aeronave MiG-21 LanceR au fost trimise către țintă

Kamala Harris a confirmat că balonul a fost folosit pentru spionaj

La MSNBC News, la München, vicepreședintele SUA Kamala Harris a spus că SUA cred că balonul a fost „folosit de China pentru a spiona poporul american”.

„Acel balon nu a fost util, motiv pentru care l-am doborât”, a spus Harris.

Incidentul a intensificat tensiunile dintre SUA și China.

La începutul acestei luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a amânat o vizită programată în China în urma incidentului cu balonul, despre care a spus că „submina” scopul călătoriei. Nu a fost reprogramat.

Cu toate acestea, administrația Biden a mai spus că SUA nu caută un conflict cu China, care are a doua cea mai mare economie din lume și este văzută ca fiind esențială pentru abordarea problemelor globale precum criza climatică.

„Nu căutăm un nou război rece”, a spus Biden. „Mă aştept să vorbesc cu preşedintele Xi. Sper că vom ajunge la temelia acestei probleme, dar nu îmi cer scuze pentru că am dat jos acel balon.”

De asemenea, SUA au doborât trei obiecte neidentificate în spațiul aerian american și canadian în ultimele câteva săptămâni, într-o serie de incidente bizare care au provocat speculații și zvonuri despre originea și natura obiectelor.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  De ce SUA au distrus balonul chinezesc. Generalul Barbu: Au fost emoții. Dacă îl ratau, era o mare discuție / Riscurile cu astfel de obiecte zburătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel