SUA - China, exercițiu naval comun
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
China a anunţat joi că a fost invitată să participe la un exerciţiu naval sub comandament american, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington în Marea Chinei de Sud, relatează AFP. 

'Am primit invitaţia americană', a indicat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că o delegaţie chineză a fost trimisă în Statele Unite pentru a discuta cu privire la acest subiect. 

Pentru prima oară, armata chineză a participat în 2014 la cel mai mare exerciţiu naval internaţional numit 'Rimpac', care grupează în jur de 20 de ţări la fiecare doi ani în Pacific, sub comandament american. China a participat la acest exerciţiu şi în 2016. 

Această nouă invitaţie intervine într-o perioadă în care tensiunile rămân profunde între cele două ţări cu privire la Marea Chinei de Sud. 

Zonă disputată 

China revendică cea mai mare parte a acestei zone maritime, unde unele părţi sunt disputate de ţări riverane precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei. Beijingul a consolidat recifele pe care le controlează pentru a construi facilităţi, inclusiv militare, în speranţa de a-şi susţine revendicările de suveranitate. 

Ca răspuns, Washingtonul a trimis nave de război să patruleze în apropierea insulelor controlate de armata chineză, asigurând astfel 'libertatea de navigaţie'. 

Beijingul a declarat sâmbătă că a trimis o navă de război pentru a respinge un distrugător american ce i-a "încălcat" suveranitatea aproape de o insulă contestată. 

Acest incident a urmat publicării înainte cu o zi a unei noi doctrine strategice americane în care China a fost descrisă drept o "ameninţare tot mai mare". Acest document al Pentagonului acuză Beijingul de utilizarea 'tacticilor economice prădătoare pentru a-şi intimida vecinii în timp ce militarizează Marea Chinei', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel