SUA: Barack Obama și Joe Biden, decizie a ministrului Justiției
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Barack Obama, alături de Joe Biden
Barack Obama, alături de Joe Biden
Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a declarat luni că nu intenţionează să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Barack Obama sau pe vicepreşedintele acestuia, Joe Biden, pentru rolul lor la începutul anchetei ruse, ceea ce l-a 'surprins' pe Donald Trump, notează AFP.

Investigaţiile asupra unei posibile înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican la prezidenţialele din 2016 au fost 'o nedreptate gravă' şi au fost iniţiate 'fără fundament legal', a estimat ministrul într-o conferinţă de presă. Dar, 'oricare ar fi fost nivelul de implicare' a lui Barack Obama şi Joe Biden în deschiderea acestor investigaţii, 'nu cred, pe baza informaţiilor de care dispun în prezent', că ei riscă urmărirea penală, a adăugat Bill Barr.

Deranjat mai mult de doi ani de această anchetă - care s-a încheiat cu absenţa unor dovezi privind o înţelegere secretă -, Donald Trump s-a declarat mereu ca victima unei 'vânătoare de vrăjitoare', pusă la cale de democraţi cu sprijinul simpatizanţilor din rândul poliţiei federale. De câteva zile, el a reluat atacurile împotriva predecesorului său, vorbind destul de evaziv despre un 'Obamagate' şi reclamând convocarea lui pentru o audiere în Senat.

În acelaşi timp, îi cere socoteală fostului vicepreşedinte Joe Biden cu care se va înfrunta la prezidenţialele de la 3 noiembrie. Bill Barr şi-a exprimat luni regretul că sistemul judiciar american a fost folosit 'ca o armă politică' în cursul ultimilor ani şi a promis să pună capăt acestui 'cerc vicios'. Pe viitor, 'orice anchetă asupra unui candidat la prezidenţiale va trebui aprobată de mine', a anunţat ministrul, considerat, totuşi, unul dintre cei mai fideli apărători ai preşedintelui Trump.

Acesta din urmă a fost luat prin surprindere de afirmaţiile ministrului justiţiei. 'Sunt surprins, pentru că Obama ştia tot ce se petrecea', a spus el presei la Casa Albă. 'Obama şi Biden erau la curent', a insistat liderul administraţiei de la Washington, deplângând 'o justiţie cu două viteze'. 'Penal sau nu, în orice caz a fost grav şi sunt mulţi indivizi implicaţi care ar trebui să plătească un preţ mare', a mai declarat el, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel