SUA ar putea exporta gaze naturale în UE. Bruxelles-ul, disperat să reducă dependența de Rusia
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 26 Martie 2014, 18:06
WhatsApp
Președintele Barack Obama a declarat că semnarea acordului comercial transatlantic va facilita exportul de gaze naturale dinspre SUA către Uniunea Europeană. Liderii europeni îl presează pe președintele Obama, cu ocazia summit-ului organizat la Bruxelles, să ajute UE să-și reducă dependența de gazul rusesc exportând gaze naturale americane, potrivit Reuters.

"Din clipa în care va exista un acord comercial, licențele de export pentru proiectele privind gazul natural destinat Europei ar fi mult mai facile, un lucru care este evident relevant în contextul geopolitic actual", a delcarat Obama după întâlnirea cu liderii europeni.

UE și SUA doresc încheierea înțelegerii comerciale, aflate în prezent în negocieri, până la finele acestui an, acest acord urmând să stimuleze economia europeană cu 120 de miliarde de euro pe an și pe cea americană cu 95 de miliarde, conform datelor oficiale.

Exporturile Rusiei acoperă o treime din necesarul de gaze al Europei, iar 40% din această cantitate tranzitează Ucraina, țară unde încă există temeri legate de o incursiune militară a Rusiei.

Obama a susținut o declarație de presă comună alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Barroso a declarat că evenimentele din Ucraina au fost un duș rece pentru UE în ceea ce privește securitatea energetică.

Portughezul a anunțat că miniștrii Energiei din țările membre UE se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a găsi soluții "inovative" în acest domeniu. El a subliniat că UE va căuta să diversifice sursele de aprovizionare și că nu se va baza doar pe exporturile americanilor.

Ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat recent că o eventuală decizie a Rusiei de a sista exportul de gaze către Europa nu ar afecta România, care este dependentă într-un grad foarte mic de Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?