SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhului rus Potanin, dar și împotriva Rosbank și HC Interros. Lista guvernatorilor de pe "lista neagră"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhului rus Potanin, dar și împotriva Rosbank și HC Interros. Lista guvernatorilor de pe "lista neagră" / Foto: Pixabay, de Ralph
SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhului rus Potanin, dar și împotriva Rosbank și HC Interros. Lista guvernatorilor de pe "lista neagră" / Foto: Pixabay, de Ralph
Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhului rus Vladimir Potanin, dar și împotriva Rosbank și HC Interros.

Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva omului de afaceri rus Vladimir Potanin și a membrilor familiei acestuia, împotriva Rosbank și a holdingului Interros, a anunțat OFAC, divizia departamentului responsabilă cu aplicarea sancțiunilor. Sancțiunile nu se aplică pentru Norilsk Nickel, scrie Interfax.

OFAC prevede în mod expres că Norilsk Nickel nu face obiectul sancțiunilor, iar, din 15 decembrie 2022, persoanele sancționate nu dețin 50% din acțiunile companiei.

Pe lista sancțiunilor figurează a doua soție a lui Potanin, Ekaterina, și copiii din prima căsătorie, Ivan și Anastasia. De asemenea, SUA a inclus Rosbank în lista SDN. În același timp, OFAC a emis o licență tradițională pentru astfel de cazuri, pentru a reduce operațiunile cu Rosbank, perioada de valabilitate a acesteia fiind până la 15 martie 2023. Rosbank a fost adăugată și la licența care permite operațiuni cu bănci rusești subsancționate pentru finanțarea energiei (valabilă până la 16 mai 2023).

Până în mai 2022, Rosbank a aparținut societății franceze Societe Generale, dar după ce grupul a decis să părăsească Rusia, și-a schimbat proprietarul. Au devenit compania "Interros", care a fondat banca în 1998. În octombrie, Interros a transferat un pachet de 47,5% din Rosbank către fundația caritabilă a lui Vladimir Potanin.

Până acum, Potanin a fost sancționat de Canada și Marea Britanie în calitate de proprietar al Rosbank.

Ce se întâmplă în cazul Norilsk Nicke



HK Interros LLC este unul dintre deținătorii de acțiuni Norilsk Nickel. În total, Potanin, prin structurile Interros, deține 36,14% din acțiunile Norilsk Nickel. Reprezentantul "Norilsk Nickel" nu a comentat situația.

Un alt pachet de 26,39% din Norilsk Nickel este controlat de En+ Group. Această companie, precum și divizia sa de aluminiu Rusal (En+ deține aproximativ 57% din Rusal), au fost incluse pe lista de sancțiuni în aprilie 2018, dar au fost eliminate de acolo în ianuarie 2019, în urma implementării tranzacției privind refuzul lui Oleg Deripaska de la control. Deripaska are încă 44,95% în En + Group, în timp ce în baza unui acord cu OFAC votează într-un pachet de cel mult 35%.

Rusal, ca acționar cheie, este interesat de menținerea stabilității Norilsk Nickel, a declarat Elena Bezdenezhnykh, director general adjunct al Rusal și membru al consiliului de administrație al Norilsk Nickel.

"Considerăm că prioritatea absolută a conducerii actuale a MMC ar trebui să fie reducerea riscurilor de sancțiuni. Rusal nu este sub sancțiuni, prin urmare prezența sa ca acționar al MMC va ajuta la menținerea stabilității Nornickel. Vom continua să lucrăm în această direcție în interesul Norilsk Nickel, al acționarilor și al tuturor angajaților companiei", a spus Bezdenezhnykh.

Și prim-viceprim-ministrul rus Belousov intră sub sancțiunile SUA

Trezoreria SUA l-a inclus pe primul viceprim-ministru rus Andrei Belousov și un număr de guvernatori pe lista de sancțiuni.

Pe lângă Belousov, pe lista sancțiunilor au fost incluși și viceprim-ministrul Dmitri Cernîșenko, ministrul adjunct al Finanțelor, curatorul politicii fiscale Alexei Sazanov, CEO-ul și președintele Consiliului Căilor Ferate Ruse Oleg Belozerov și președintele Consiliului de Administrație al companiei de transport maritim de stat Sovcomflot, Serghei Frank.

Lista guvernatorilor ruși care intră sub sancțiunile SUA

De asemenea, sub sancțiuni au intrat și următorii guvernatorii ruși: regiunea Moscova - Andrey Vorobyov, regiunea Leningrad - Alexander Drozdenko, Teritoriul Altai - Viktor Tomenko, Teritoriul Stavropol - Vladimir Vladimirov, șeful Republicii Komi Vladimir Uyba, guvernatorul Regiunea Novosibirsk Andrey Travnikov, guvernatorul Teritoriului Krasnoyarsk Alexander Uss, șeful guvernului regiunea Herson Andrey Alekseenko.

În plus, lista include guvernatorii din: regiunea Kaliningrad - Anton Alikhanov, regiunea autonomă Yamalo-Nenets - Dmitry Artyukhov, regiunea Lipetsk - Igor Artamonov, regiunea Vladimir - Alexander Avdeev, regiunea Samara - Dmitri Azarov, regiunea Volgograd - Andrey Bocharov, Bryansk regiune - Alexandru Bogomaz.

De asemenea, sunt impuse sancțiuni guvernatorilor: regiunea Vologda - Oleg Kuvshinnikov, regiunea Sverdlovsk - Yevgeny Kuyvashev, regiunea Tyumen - Alexander Moor, oblastul Novgorod - Andrey Nikitin, oblastul Smolensk - Alexei Ostrovsky, oblastul Orenburg - Denis Pasler, oblastul Maxim Embogov , regiunea Belgorod - Vyacheslav Gladkov, regiunea Rostov - Vasily Golubev, regiunea Voronezh - Alexander Gusev, șeful Republicii Bashkortostan Radiy Khabirov, șeful Republicii Saha - Aisen Nikolaev, șeful Republicii Ciuvaș - Oleg Nikolaev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel