Data publicării:
STUDIU - Toxinele animale care ne pot salva viaţa
Chiar dacă de la startul pandemiei COVID-19, ideea că animalele transmit boli s-a răspândit, cercetătorii au arătat că există toxine animale care ne pot salva viaţa.
Spre exemplu, medicina tradiţională chineză foloseşte ingrediente provenite de la 36 de specii diferite, de la rinoceri sau tigri la căluţi de mare. Medicina ayurvedică recomandă, spre exemplu, veninul de şarpe pentru a trata artrita, în timp ce muşcătura tarantulei albe este considerată extrem de benefică în tratarea cancerului sau astmului în America de Sud, Asia şi Africa.
Multe dintre speciile folosite în scop medical sunt pe cale de dispariţie, astfel că exploatarea lor este considerată, de multe ori, braconaj. Există, însă, conform BBC.com, şi modalităţi responsabile de a studia ingredientele chimice de la aceste animale. Mulţumită tehnologiei moderne, nu mai este nevoie de capturarea animalelor, ci doar de o secvenţă de ADN.
Avansul tehnologic, ajutor pentru sintetizarea medicamentelor
"Ne-am uitat vreme îndelungată la plante, le-am studiat, dar în ceea ce priveşte animalele suntem abia la început. Mulţumită evoluţiei, putem găsi peptidele din animalele, similare cu cele de la oameni. Iar administrarea lor sub formă medicamentoasă pot avea efecte precise. Acum 15 ani nu am fi putut face asta. Dar acum putem studia sute de compuşi lunar", a declarat Christine Beeton, imunolog la Colegiul de Medicină Baylor.
De altfel, sunt deja numeroase medicamente pe rafturile farmaciilor. Enexatid, derivat din saliva speciei Gila, este prescris pentru două tipuri de diabet. Durerile cronice pot fi tratate cu ziconitidină, extras din veninul unei specii de şarpe. Tot din veninul de şarpe este extrasă şi eptifibatida, folosită în prevenirea atacurilor de cord. De altfel, multe medicamente sunt extrase din veninul speciilor animale, veninul fiind unul dintre compuşii cu cea mai mare complexitate din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News