De ce Biserica a atras cele mai multe fonduri nerambursabile prin programul anual lansat de DRP. Gheorghe Cârciu vine cu explicații
Iată de ce Biserica a atras cele mai multe fonduri prin DRP. Explicațiile vin de la europarlamentarul Gheorghe Cârciu.
Gheorghe Cârciu, europarlamentar PSD, a fost invitatul jurnalistului Val Vâlcu la DC Votez unde a clarificat distribuirea finanțelor alocate prin DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutineni). La începutul acestui an, în 21 februarie, DRP a lansat sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul 2024. În urma analizării cererilor și selecțiilor definitive din martie a rezultat că bisericile și locașurile de cult au primit cei mai mulți bani.
Cârciu susține că motivul pentru care Biserica s-a bucurat de cea mai puternică finanțare este pentru că acoperă toate cele cinci zone de interes (educație, cultură, spiritualitate, media și societatea civilă), spre deosebire de asociațiile axate doar pe un domeniu de activitate.
"Biserica a primit un ajutor mai substanțial decât celelalte asociații și o să vă și explic de ce. Noi avem cinci tipuri de programe de finanțare. Biserica este singura care face toate cele cinci tipuri de finanțare: educație, cultură, spiritualitate, media și societatea civilă. Deci Biserica este singura "asociație" (ca să-i spun așa) care acoperă toate cele cinci programe.
De aceea, Biserica a primit, raportat cu alte tipuri de asociații care fac un singur tip de activitate - ori cultură, ori media - cumulat a oprit mai mulți bani. Îmi asum această răspundere pentru că eu cred că este firesc să fie așa și statul trebuie să fie partener cu Biserica și Biserica partenerul statului, în folosul românilor, oriunde s-ar afla ei. Avem peste un milion de români în afara granițelor. Trebuie să nu fie un subiect tabu nici pentru Guvernul României, nici pentru Președintele României, nici pentru nimeni dintre cei care conduc România."
Reamintim că și în 2023, prin intermediul DRP, comunităţile româneşti din 35 de ţări au primit sprijin financiar astfel:
- 475 de proiecte cu finanţare nerambursabilă în comunităţile de români din 35 de ţări
- burse şi ajutor financiar pentru 15.302 de elevi, profesori şi studenţi prin programul "Susţinerea educaţiei în limba română în Ucraina"
- 5000 de români din afara graniţelor au redescoperit România în cadrul "Taberelor ARC"
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News