Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Studiu: Oamenii sunt mai grași decât elefanții

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Dacă folosești adesea elefanții ca reper pentru greutatea excesivă, este timpul să te răzgândești: oamenii au un procent mai mare de grăsime.

”Gras ca un elefant” nu este doar un epitet ofensator: este și inexact din punct de vedere științific. Ființa umană medie are, în general, o cantitate mai mare de masă grasă decât pahidermele. Acest lucru a fost afirmat de un studiu publicat în Journal of Experimental Biological , care a efectuat o măsurare mai precisă a țesutului adipos al elefanților ținuți în captivitate.

Lucrarea nu a fost realizată pentru ambiții pur estetice, ci a servit mai degrabă la evaluarea stării de sănătate a elefanților care trăiesc în contact cu oamenii. Pentru unii oameni de știință, aceste animale riscă să fie supraalimentate, să se miște prea puțin și să aibă consecințe asupra sănătății precum probleme cardiace și articulare, diabet sau dificultăți de reproducere. Aceste condiții ar putea afecta negativ viitorul speciilor cele mai pe cale de dispariție.

Grupul de lucru care implică oameni de știință de la Smithsonian Conservation Biology Institute (SUA) a încercat pentru prima dată să cuantifice cu precizie componenta de grăsime a corpului elefantului. În trecut, estimările procentului de țesut adipos la aceste mamifere se bazau în mare parte pe evaluări vizuale. 

Studiul

Gustarea a fost oferită la 44 de elefanți asiatici (Elephas maximus) oaspeți de la grădinile zoologice din America de Nord, care au fost, de asemenea, monitorizați pentru sănătatea metabolică. Oamenii de știință au evaluat nivelurile de glucoză, insulină și unii hormoni importanți pentru sănătatea reproducerii, dar au plasat și accelerometre pe picioarele animalelor pentru a le număra pașii.

Rezultatele au arătat că, din fericire, unele dintre preocupările de sănătate ale elefanților captivi au fost deplasate. În medie, grăsimea corporală a elefanților este între 2% și 25% (la oamenii sănătoși este între 6% și 31%).

Elefanții masculi au fost în general puțin mai slabi, cu un procent de grăsime în masă corporală de 8,5%, comparativ cu 10% pentru femele. Pentru a face o comparație negeneroasă, procentul mediu de grăsime al americanului este de 28% la bărbați și 40% la femei.

Femelele elefant cu probleme de infertilitate au fost în general subponderale, o afecțiune care - ca și în cazul femeilor - le poate afecta ciclul menstrual.

În ceea ce privește activitatea fizică, elefanții captivi merg la fel de mult ca semenii lor în sălbăticie, de la 0,03 la 2,8 km pe oră, chiar dacă în contexte mai puțin plăcute, potrivit Focus.

Cantitatea de grăsime corporală la elefanți se corelează cu nivelul de insulină: excesul de grăsime ar putea, de asemenea, să favorizeze tulburări metabolice la aceste animale, cu o afecțiune asemănătoare diabetului.

Citește și: 

Criza climatică ucide de 20 de ori mai mulți elefanți decât braconierii, în Kenya

Pe măsură ce seceta se intensifică Africa de Est, elefanții sunt loviți în plin. În Kenya, seceta a devenit pentru ei o amenințare mai mare decât braconajul -- un pericol major de multă vreme pentru specie.

Secretarul de cabinet din Kenya pentru fauna sălbatică și turism, Najib Balala, a declarat pentru BBC săptămâna aceasta că schimbările climatice ucid de 20 de ori mai mulți elefanți decât braconajul.

„Este o alarmă roșie”, a adăugat domnul Balala, potrivit Independent.

Condițiile secetoase au fost atât de devastatoare, încât publicația raportează că aproape 180 de elefanți au murit în țară anul trecut din cauza secetei. În comparație, mai puțin de 10 au fost braconați.

O parte din Kenya se confruntă în prezent cu o secetă extremă, potrivit monitorului internațional al secetei al guvernului SUA.

Seceta, care afectează și părți din Etiopia și Somalia, a afectat 15 milioane de oameni, a transmis ONU. Trei milioane de animale au murit, deoarece multe zone se confruntă cu amenințarea malnutriției.

Elefanții pot trece prin zeci de litri de apă pe zi - și mai mult atunci când se încălzește, a descoperit un studiu din 2020... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel