Data publicării:

Studiu incredibil în imobiliare: 61% dintre tranzacții, cu banii jos! Și creditele au crescut. Ce ar urma în 2023

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto freepik.com
foto freepik.com

Imobiliarele se pare că sunt văzute de cei cu economii drept o direcție bună de investiții. 

Adrian Negrescu, analist economic, a spus, într-un interviu acordat DCNews, că una dintre investițiile sigure continuă să fie imobiliarele. El a spus: ”Și zona imobiliarelor cred că reprezintă în continuare un avantaj și un potențial de creștere mai ales pentru cei care fac investiții pe termen lung. Un apartament cumpărat acum peste 10 ani va valora cu 30% mai mult. E o dobândă foarte bună, dacă-l vei vinde atunci. Nu mai vorbesc de chirii, care vor crește în România”. 

Citește mai multe sfaturi aici

”Imobiliarele vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii și conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiții de toate tipurile, de la cele personale și familiale, până la investitori instituționali globali. 2023 va fi un an interesant, plin de incertitudine, însă cu multe oportunități potențiale pentru jucătorii informați și cu apetit la risc” consideră și Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, conform unui comunicat de presă. 

61% dintre tranzacții, cu banii jos

Conform unui studiu prezentat de sursa citată, în 2022, 61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe au folosit fonduri proprii. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.  

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacții au fost apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menține, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%, de unde rezultă că românii preferă în continuare locuințele în oraș, majoritatea tranzacțiilor fiind în mediul urban. 

A crescut numărul de credite

Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polurile opuse, proprietățile extrem de bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate, conform sursei citate.

Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro. Conform unui studiu separat, realizat de KIWI Finance, în 2022 românii au contractat cca. 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aprox. 4 mld. Euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe. 

Previziuni pentru 2023 în imobiliare

Opinia experților este împărțită în cazul prețurilor pentru apartamente și case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenți consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor crește cu până la 10%. Raportat la evoluția prețurilor la case, 29% dintre specialiști spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor crește ori vor scădea cu 10%. 

În ceea ce privește evoluția prețului spațiilor comerciale, 40% dintre respondenți sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, prețurile clădirilor de birouri vor stagna, spun 44% dintre aceștia. Referitor la prețurile chiriilor rezidențiale, dacă anul trecut majoritatea respondenților (52%) au prevăzut o stagnare a prețurilor din cauza funcționării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experților în imobiliare prevăd creșteri de prețuri. Cca. 43% dintre respondenți preconizează o evoluție de până la 10% a prețurilor chiriilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel