În anul 1907, savantul Ellie Metchnikoff (Institutul Pasteur) publică o teorie potrivit căreia bacteriile lactice ar putea chiar prelungi viața, pentru că inhibă procesele de putrefacție a resturilor alimentare la nivelul intestinului, care genereaza compuși toxici, dăunători organismului. Este primul care a izolat bacteriile din iaurt. Mai multe studii indică un efect protector al consumului de lactate fermentate în contextul diabetului de tip 2.
Caracteristici diferențiatoare ale iaurtului
Iaurtul este un lactat similar cu laptele, dar are o serie de proprietăți unice.
În urma fermentării și a rețetelor (ex: adăugare proteine din lapte), mulți nutrienți (proteine, riboflavină, bitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu) sunt mai concentrați în iaurt decât în lapte (intre 20 si 100%).
Iaurtul și diabetul
Aciditatea iaurtului mărește biodisponibilitatea unor nutrienți, cum este calciul.
Fermenții, respectiv probioticele din iaurt, au efecte pozitive asupra sănătății. Fermenții au un dublu rol: digestia parțială a lactozei și furnizarea enzimei β-gal, care continuă descompunerea lactozei dupa consum.
Studiul EPIC-Norfolk, în care au fost intervievați 4000 de subiecți, urmăriți timp de 11 ani, publicat în 2014 în revista Diabetologia a ajuns la câteva concluzii interesante. Cei care consumă regulat produse lactate fermentate, cu conținut scăzut de grăsime (iaurt, brânză cottage, smântână), au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Cei care consuma regulat 4-5 pahare de iaurt, săptămânal, au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Citește și: Zerul face minuni pentru sănătate
Iaurtul și menținerea unei greutăți corecte
Prevalența obezității din România este de 31%, iar a supraponderabilității este de 34% potrivit unui studiu PREDATORR.
Consumul de iaurt este asociat în cea mai mare măsură cu reducerea greutății, atât la femei, cât și la bărbați.
Alte studii au demonstrat că un consum intensiv de lactate, în paralel cu un regim restrictionat caloric, a condus la o scădere mai mare în greutate și în depozitul adipos, decât în cazul aceluiași regim fără consum de lactate.
Explicații posibile:
1. Impactul creșterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu fiind factor de risc pentru obezitate)
Microbiom, digestie și controlul greutății
Flora intestinală este larg recunoscută ca factor important pentru sănătate. Studii recente arată că aceasta influențează în bună măsură și depozitarea de energie, obezitatea și rezistența la insulină.
Diversitatea bacterială a microbiomului se corelează cu markeri ai bolilor metabolice și de obezitate.
Potrivit unui studiu din anul 2013, efectuat pe șoareci, privind reprogramarea microbială și efectul inhibitor asupra dietei vestice generatoare de obezitate a făcut o constatare uimtoare. Astfel, consumul de iaurt probiotic, împreună cu mese tip fast food, inhibă creșterea în greutate asociată vârstei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Știi cine e tânăra din această fotografie restaurată? A contribuit decisiv la existența României / imagine completă în articol
- Pensionarii vor putea să-și ia talonul de pensie și biletele de tratament online, ne spune Daniel Baciu. Ce înseamnă digitalizarea Casei de Pensii și care este stadiul recalculării pentru septembrie
- Desființarea SIIJ, adoptată în ședința de Guvern. Proiectul o să fie înaintat Parlamentului
- Ciolacu: Avem o veste bună pentru pensionari / Video
- Povestea româncei care a devenit prima avocată din Europa și prima femeie din lume cu doctorat în Drept
- Tot mai mulți tineri din România adoptă trendul "furry" și se transformă în "fursona". Sabina Rusescu: În SUA sunt oameni care se cred obiecte
- Vine vara mai devreme. Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare
- Mircea Badea: De ce nimeni nu a intervenit în cazul crimei din Crângași
- Anamaria Prodan dă cărțile pe față, în direct, la TV: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr!”
- Aparat de zbor ucrainean prăbușit în România: totul a fost ținut secret. Bogdan Chirieac: Toată lumea s-a speriat. Trebuiau să anunțe în primul moment
- Cum să fii mai optimist printr-un gest simplu. Japonezii au studiat fenomenul și funcționează
- România, în topul mondial al Internetului rapid. Andi Cristea: Am folosit cele mai noi tehnologii să ajungem aici
- Frumusețile Bucovinei nu sunt exploatate turistic suficient. Contracandidatul lui Flutur, plan pentru Suceava