Studiu: Gamerii, principalele ținte pentru hackeri
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Se pare că gamerii sunt cea mai ușoară "pradă" pentru hackeri!

În intervalul iulie 2022 - iulie 2023, comunitatea globală a jucătorilor, reprezentând aproape jumătate din populația lumii, a fost tot mai frecvent ținta atacurilor cibernetice, conform unei investigații ample realizate de Kaspersky.

În această perioadă, firma de securitate cibernetică a observat o creștere semnificativă a interesului infractorilor cibernetici pentru comunitatea gamerilor. Cyberatacatorii au exploatat comunitatea împătimiților de jocuri video pentru a accesa informații personale, țintind inclusiv spre vulnerabilitățile web, atacurile Distributed Denial of Service (DDoS), mineritul de criptomonede și campanii elaborate de troieni sau phishing.

În perioada analizată, de la 1 iulie 2022 până la 1 iulie 2023, soluțiile Kaspersky au detectat 4.076.530 de încercări semnificative de a descărca 30.684 de fișiere unice mascate ca jocuri populare, modificări ale jocurilor (mods), programe de cheating și alte software-uri legate de jocuri. Aceste incidente au afectat 192.456 de utilizatori din întreaga lume.

Fișierele, predominant clasificate ca software nedorit și adesea etichetate ca not-a-virus: Downloader (89,70%), nu prezintă în sine pericole majore, dar sunt capabile să descarce diverse alte programe, inclusiv cele cu intenții malitioase, pe dispozitivul utilizatorului. De asemenea, au fost observate amenințări precum adware-ul (5,25%) și troienii (2,39%) care reprezintă o preocupare semnificativă pentru comunitatea de gameri.

Minecraft, momeala ideală

Minecraft a devenit principalul obiectiv al infractorilor cibernetici, reprezentând 70,29% din totalul alertelor înregistrate. Atacurile care au utilizat Minecraft ca "momeală" au avut un impact asupra a 130.619 de jucători de pe întreg globul în perioada de analiză. Roblox a ocupat locul al doilea în topul jocurilor cel mai des vizate, contribuind la 20,37% din toate alertele și afectând 30.367 de utilizatori. Alte jocuri importante care au fost expuse amenințărilor cibernetice includ Counter-Strike: Global Offensive (4,78%), PUBG (2,85%), Hogwarts Legacy (0,60%), DOTA 2 (0,45%) și League of Legends (0,31%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel