Studiu CUTREMURĂTOR. O cincime din statele lumii se vor prăbuși
Un nou studiu lansează o ipoteză șoc. O cincime din statele lumii se află pe punctul de prăbușire. Iată care e cauza.
O cincime din țările lumii riscă să se prăbușească la nivel de ecosisteme naturale lor din cauza distrugerii faunei sălbatice și a habitatelor, potrivit unei analize a firmei de asigurări Swiss Re. Serviciile naturale, cum ar fi alimentele, apa curată și aerul, precum și protecția împotriva inundațiilor au fost deja afectate de activitatea umană.
Mai mult de jumătate din PIB-ul global, 42 de miliarde de dolari, depinde de biodiversitatea funcțională, potrivit raportului, dar riscul de puncte de întoarcere este în creștere. Țările precum Australia, Israel și Africa de Sud se situează aproape de vârful indicelui de risc al Swiss Re pentru biodiversitate și servicii ecosistemice. Totodată, India, Spania și Belgia sunt țări bine cotate. Țările cu ecosisteme fragile și sectoare agricole mari sunt Pakistanul și Nigeria.
În același timp, țări precum Brazilia și Indonezia, cu zone întinse de ecosisteme intacte, au o puternică dependență economică de resursele naturale, ceea ce arăta importanța protejării locurilor sălbatice ale acestora, precizează studiul.
O cincime din țările lumii riscă să se prăbușească
„O cincime a țărilor la nivel global riscă să se prăbușească lor din cauza unei scăderi a biodiversității și a serviciilor benefice conexe”, a declarat Swiss Re. „Dacă declinul ecosistemice continuă [în țările cu risc], veți vedea că deficiențele se desfășoară și mai puternic, până la punctele de vârf”, a spus Oliver Schelske, autorul principal al cercetării potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News