Data publicării:

Studiu: Certificatele măsluite de vaccinare, comercializate online

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Mai bine de 1.200 vânzători oferă certificate măsluite de vaccinare și rezultate false ale testării la Covid-19.

Conform The Guardian, prețurile pe această piață ascunsă generată de pandemie încep de la echivalentul a 150 de lei, spun cercetătorii. După ce în majoritatea națiunilor s-a ajuns la un consens în legătură cu intrarea în țară, carantina putând fi evitată cu ajutorul dovezii de vaccinare sau cu un test negativ la Covid-19, tot mai mulți oameni apelează la astfel de certificate false. Unii ar folosi teste măsluite fiindcă sunt mai ieftine decât adevăratele teste.

Cercetătorii israelieni au găsit certificate de vaccinare false emise chipurile de Sistemul Național de Sănătate din Anglia (NHS) și Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), dar și teste false, toate disponibile chiar și pe platforme precum WhatsApp.

Rețeaua a crescut de sute de ori în câteva luni

 

Oamenii de știință au detectat în jur de 20 de vânzători pe dark web în noiembrie 2020, iar acest număr a crescut de 30 de ori până în ianuarie, la 600 de vânzători în întreaga lume. Până în martie, s-au înregistrat 1.200 de astfel de instanțe.

Autoritățile oficiale din Marea Britanie au anunțat că la frontierele țării sunt detectate în jur de 100 de persoane pe zi care vin cu rezultate negative măsluite. Un oficial al Poliției de Frontieră a spus pentru jurnaliștii The Guardian că majoritatea celor care sunt prinși cu test fals vin din țări în dezvoltare, inclusiv din Africa, America de Sud sau Asia.

Antivacciniștii sunt potențiali clienți

 

Și antivacciniștii se numără printre clienții acestor certificate false de vaccinare. „Avem toți acești oameni care se opun vaccinării”, a transmis cercetătorul Mizrachi de la Check Point. „Aceste două grupuri se combină perfect. Ei spun «Nu vreau să mă vaccinez», iar cineva le spune: «Hei, pot să-ți ofer eu un astfel de certificat de vaccinare». E foarte important”.

Și vaccinurile false pot fi cumpărate pe Internet, dar întrebarea este cine are logistica pentru a stoca serurile Pfizer și Moderna. „Până în martie, vânzătorii comercializau astfel de vaccinuri în toate țările din Europa – Spania, Franța, Germania, Elveția, Suedia... plus Mexic și Australia”, a transmis Vanunu, cercetător la Check Point. „După vaccinare, următorul pas firesc erau certificatul și testele false”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel