Data publicării:

Studiu Brexit-Anglia, avantaje economice și sociale dacă renunță la populismul UE

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Brexit
Brexit

Criteriile politice folosite de birocrația UE în defavoarea celor științifice duc la pierderi de beneficii economice și sociale, avertizează un nou studiu. Marea Britanie vrea să renunțe la populism și să profite de progresul științei, post-Brexit. 

„Continuarea alinierii la reglementărilor UE în domeniul biotehnologiei culturilor și a noilor tehnici de ameliorare, după Brexit, va face ca Marea Britanie să nu profite de avantaje economice și beneficii sociale disponibile", a constatat o nouă analiză independentă.

Studiul, realizat din inițiativa Consiliului pentru Biotehnologii Agricole (ABC), evidențiază faptul că sistemul de reglementare al UE în domeniul biotehnologiei a contribuit deja la o pierdere a locurilor de muncă în domeniul cercetărilor cu valoare adăugată ridicată și a lăsat Marea Britanie în urmă în domeniul cercetării și dezvoltării. Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare ale sectorului privat din acest domeniu au scăzut dramatic în ultimii 20 de ani, de la aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe an la sfârșitul anilor 1990, până la aproximativ 1,25 milioane de lire sterline în prezent. Graham Brookes, economist agrarian și autor al lucrări are în vedere trei scenarii viitoare pentru reglementarea organismelor modificate genetic (OMG).

UE, un loc nefavorabil cercetărilor științifice

"Brexit-ul oferă Regatului Unit posibilitatea de a reinstala știința în centrul reglementării unor tehnici de ameliorare a culturilor bazate pe genetica plantelor. Un sistem bazat pe argumente științifice solide s-ar îndepărta de actualul sistem de reglementare al UE, orientat politic și inconsecvent. Astfel, britanicii ar avea un sistem de evaluare a securității de primă clasă, în concordanță cu sistemele de reglementare din majoritatea țărilor din lume. Rezultatele cercetării științifice ar oferi atât avantaje importante pentru economia Marii Britanii, cât și beneficii sociale în sens larg prin produse de calitate superioară și un mediu înconjurător mai bun. Continuarea aderării la sistemul actual al UE nu este calea de urmat în cazul în care Regatul Unit dorește să dezvolte sisteme de producție agricolă durabile pe termen lung", a spus Brookes.

În luna iulie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) a decis că noile tehnici de ameliorare, care folosesc metode moderne de editare a genomului (NBT), vor face obiectul acelorași regulamente ca în cazul vechilor tehnologii. Astfel, a stabilit că UE este un loc nefavorabil pentru a efectua cercetări în domeniul geneticii plantelor, dezvoltarea și comercializarea noilor inovații în materie de culturi.

Inovațiile de astăzi nu mai trebuie reglementate ca OMG-urile
Raportul apreciază că, dacă Marea Britanie rămâne aliniată la reglementările UE și după 2019, acest lucru va determina mai multe dificultăți de tranzacționare, o incertitudine mai mare în afaceri, pierderea unor oportunități de creștere a productivității pentru agricultori și pierderi suplimentare de competitivitate pentru agricultura din Marea Britanie. În special hotărârea recentă a CJEU, care supune în mod efectiv majoritatea organismelor naționale de reglementare sistemului UE de reglementare a OMG-urilor, pune UE în contradicție cu cele mai importante state producătoare și exportatoare de produse agricole din lume, care au stabilit, pe baza științei, că multe dintre aceste inovații nu trebuie să fie reglementate "ca OMG-uri".

Costuri mari, șomaj, poluare-din cauza unor politici populiste

Acest lucru are potențialul de a provoca o întrerupere semnificativă a comerțului, în special pentru ingredientele cheie pentru hrana animalelor și duce la o penurie de materii prime pe termen scurt, la costuri de producție mai mari, ceea ce conduce la pierderi pe termen lung a competitivității și la pierderea de locuri de muncă în UE.

Lucrarea PG Economics evidențiază faptul că, în schimb, o divergență limitată față de normele actuale ale UE, prin care Marea Britanie se angajează să facă regulamentele UE să funcționeze "conform destinației", plus divergența față de decizia CJEU referitoare la reglementarea anumitor tehnici de ameliorare, are potențialul de a aduce câștiguri economice prin combinația dintre îmbunătățirea competitivității sectoarelor utilizatorilor de mărfuri agricole și investițiile noi în domeniul cercetării și dezvoltării noilor semințe.

Documentul concluzionează că beneficiile potențiale pe termen lung pentru economia Marii Britanii sunt susceptibile de a fi cele mai mari în cazul în care Regatul Unit își stabilește calea de reglementare atât a OMG-urilor, cât și a NBT bazate pe știință, în concordanță cu sistemele de reglementare care funcționează în majoritatea celorlalte țări lume. Acest lucru va conduce probabil la cele mai înalte niveluri ale cheltuielilor de cercetare și ocuparea forței de muncă în sectorul geneticii din Regatul Unit și poate conduce, de asemenea, la dezvoltarea comercială a mai multor noi culturi bazate pe NBT-uri sau OMG-uri care vor deveni disponibile agricultorilor din Marea Britanie și procesatorilor de alimente.

Articolul original e disponibli la adresa: 

https://pgeconomics.co.uk/press+releases/22/UK+urged+to+%E2%80%98bring+back%E2%80%99+sound+science+as+the+basis+for+regulating+crop+genetic+innovations+post-Brexit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel