Studiu asupra „zonei de incertitudine” din creier. Regiunea misterioasă care influențează memoria și capacitatea de învățare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cercetătorii au descoperit informații interesante despre modul în care creierul fixează amintirile pe termen lung în anumite locuri de stocare.

Un nou studiu a analizat „zona de incertitudine” sau „zona incertă” din interiorul creierului, despre care nu știm foarte multe, dar știm că pare să gestioneze formarea memoriei în tandem cu neocortexul, cea mai mare parte a cortexul cerebral.

În testele de învățare pe șoareci, cercetătorii au analizat modul în care funcționează conexiunile dintre zona incertă și neocortex, acordând o atenție deosebită sinapselor (conexiunile dintre neuroni) și inhibiției (recablarea activității neuronilor).

„Rezultatele au fost uimitoare”, spune neurologul Anna Schroeder de la Universitatea din Freiburg din Germania.

„În timp ce aproximativ jumătate dintre sinapse au dezvoltat răspunsuri pozitive mai puternice în timpul învățării, cealaltă jumătate a făcut exact opusul”, a spus cercetătoarea.

„De fapt, ceea ce am observat a fost o redistribuire completă a inhibiției în cadrul sistemului datorită învățării”, a adăugat ea.

Când creierul formează amintiri, combină atât semnalele „de jos în sus” care vin din mediu, cât și semnalele „de sus în jos” pe care le generează el însuși. Aceste semnale de sus în jos ar putea fi influențate de obiectivele noastre actuale sau de experiențele anterioare, de exemplu.

Ce au descoperit studiul

Zona incertă se ocupă de un tip mai puțin obișnuit de semnal de sus în jos numit căi inhibitoare pe distanță lungă. Semnalele de sus în jos de obicei excită căile neuronale, în timp ce aceste tipuri sunt inhibitori, suprimând și blocând aceste rute.

Varierea punctelor forte ale sinapselor și lanțurilor de neuroni din creier este esențială pentru formarea amintirilor, ajutând creierul să atribuie valoare față de experiențele noastre.

Testele arată zona incertă care codifică experiențele anterioare într-un mod special bidirecțional care nu a fost văzut până acum. Alte teste în care căile zonei incerte au fost blocate au dus la deficiențe de învățare la șoareci.

„Această conectivitate implică faptul că o activare a zonei incerte ar trebui să aibă ca rezultat o excitare netă a circuitelor neocorticale”, spune Schroeder.

„Cu toate acestea, combinarea acestui lucru cu redistribuirea inhibiției pe care o vedem cu învățarea arată că această cale are probabil consecințe computaționale și mai bogate pentru procesarea neocorticală”, spun cercetătorii

Toate acestea sunt neuroștiințe de nivel relativ înalt, dar concluzia este că acum știm mai multe despre modul în care o regiune misterioasă a creierului influențează memoria și capacitatea de învățare - și o face într-un mod deosebit și neașteptat, care prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel