Studenții bucureșteni au aflat cum își pot găsi mai ușor un loc de muncă relevant
O certitudine tristă a vremurilor actuale este și faptul că un număr din ce în ce mai mare al absolvenților de studii superioare nu-și găsesc un loc de muncă corespunzător cu pregătirea, personalitatea şi dorinţa lor. Chiar dacă există specialiști din piața muncii care susțin că universitățile nu oferă specializări mai bine adaptate cerințelor angajatorilor, realitatea din teren dovedește că mulți tineri nu sunt capabili să-și găsească ușor un prim loc de muncă relevant. În consecință, SC Qipa Individual Development SRL a implementat proiectul ”Primul pas în cariera ta”, adevărații beneficiari fiind studenții din universitățile bucureștene.
În perioada ianuarie 2012 – februarie 2014, proiectul "Primul pas în carieră" a acționat pentru crearea unei legături între absolvirea unei forme de învăţământ superior şi găsirea unui loc de muncă corespunzător cu pregătirea, personalitatea şi dorinţa absolventului. Sesiunile de consiliere, orientare vocaţionala şi coaching derulate cu studenţii au fost completate de o platformă on-line de consiliere şi orientare vocaţionala, cu instrumente moderne de coaching, adaptate la realităţile pieţei. Prin intermediul unor analize de nevoi atât în rândul studenţilor, cât şi în rândul angajatorilor, au fost identificate nevoile pieţei pentru competenţele necesare absolvenţilor, astfel încât aceştia să fie în măsură să-şi găsească mai uşor un prim loc de muncă relevant.
Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 2: „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, contribuind la realizarea obiectivului domeniului major de intervenţie 2.1: „Tranziţia de la şcoală la viaţă activă ".
În cei doi ani de derulare a proiectului, 233 de studenţi din universităţile bucureştene au fost consiliaţi vocaţional şi profesional si au participat la workshop-urile de dezvoltare a abilităţilor necesare obţinerii unui loc de muncă (crearea unui cv, susţinerea unui interviu), dar şi cele pentru integrarea în cadrul unei companii (comunicare, înţelegerea proceselor interne). Dintre cei 233 de studenti, 45 au participat la o tabara de excelenta cu o durata de 5 zile in care si-au dezvoltat abilitatile antreprenoriale si raporturile cu piata muncii. Un procent de 10 la suta dintre acestia s-au angajat sau au continuat studiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News