Data actualizării:
Data publicării:

STUDENȚII, fără BURSE. REVOLTA tinerilor. Mesaj pentru Guvernul PSD-ALDE: Este INADMISIBIL

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

De când a venit la putere, Guvernul PSD-ALDE a fost foarte bun cu studenții: gratuitate pe tren, burse care ajung la 1.500 de lei date chiar și în vacanță și, nu în ultimul rând, tabară la mare, pe gratis, pentru cei din București. Doar că tinerii se plâng că s-a făcut o nedreptate. Mai precis, studenții din anii terminali nu primesc bursă pe timpul vacanței. Acum ei speră că Guvernul PSD-ALDE să îndreptate acest lucru pe care îl consideră o nedreptate.

O studentă a lansat și o petiție în speranța că se va găsi o rezolvare la problema discutată.

Iată textul petiției pe care o puteți semna AICI:

"După nenumăratele schimbări care au intervenit în ce privește alocarea burselor studențești, un anunț al ANOSR comunică faptul că studenții care au absolvit studiile de licență în iunie 2017 nu vor mai primi bursă pe durata verii, pe motiv că au terminat acest ciclu de învățământ. Însă un an universitar începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie, iar bursele pe care studenții le primesc în anul III sunt pe deplin meritate, întrucât pentru cele de studiu, cel puțin, am învățat în anul II, iar de cele sociale avem cu siguranță nevoie în continuare. Ce m-a determinat să mă hotărăsc imediat să acționez este faptul că din câte am citit până acum studenții care au beneficiat de bursă începând din octombrie, dar nu și-au dat licența în iunie, vor primi bursa pe timpul verii, ceea ce mi se pare inadmisibil.

Personal, m-am pregătit până acum două zile pentru admiterea la masterat, asta după tot stresul legat de licență. Este strigător la cer să știu că un coleg care nu a avut niciun interes să-și termine studiile la timp poate primi această bursă. În plus, dacă reducerile la transportul în comun și toate celelalte facilități de care beneficiem cu ajutorul carnetului de student / al legitimației se aplică până în septembrie, de ce nu ar fi la fel și cu bursele?

În plus, studenții din provincie știu cu siguranță ce înseamnă să studiezi și să locuiești într-un oraș mare, cum ar fi Bucureștiul sau Clujul de exemplu, și ce costuri implică acest lucru în fiecare lună, indiferent dacă locuiești la cămin sau nu.

Consider că primirea acestor burse integral este dreptul nostru, numai dacă avem în vedere "teoriile" extrem de frumoase pe care le prezintă cei de la Ministerul Educației despre cum susținerea "excelenței" în educației reprezintă pentru dânșii o prioritate. Acest lucru nu este vizibil, aș spune, deoarece aceste burse, pe lângă faptul că ne sunt de un real folos din punct de vedere material, ne motivează, desigur, și la nivel intelectual.

Ele cred că reprezintă de fapt confirmarea muncii noastre și totodată o încurajare a efortului nostru intelectual nedisimulat, așa cum știm că rar se mai întâlnește în educație.

Rog pe toți cei care citesc această petiție și susțin argumentele prezentate aici, sau au și alte argumente, să o semneze, distribuie și să îmi scrie pe adresa de e-mail ( [email protected] ) eventuale sugestii pentru dezvoltarea textului acestei petiții. Vă mulțumesc și sper că vom reuși să ne facem auzită vocea. Este dreptul nostru. Efortul intelectual ar trebui apreciat și recompensat, asemenea celui fizic, față de care nu este cu nimic mai prejos. Ba din contră".

[citeste si]

Într-un mesaj pentru DC News, Radu Cristache, student în anul trei la Universitatea din București, a scris:

"Așa au ales Guvernul și Ministerul Educației Naționale să răsplătească studenții care au absolvit o facultate în sesiunea de licență iunie 2017:

Vă scriu în speranța că prin intermediul dumneavoastră pot atrage atenția asupra unei nedreptăți uriașe ce se face studenților din ani terminali care au absolvit la timp studiile de licență/masterat. O decizie de Guvern aprobată de curând prevedea că, începând cu anul acesta, studenții să beneficieze de burse și în perioada vacanțelor. Acum, Ministerul Educației și Curtea de Conturi, dând interpretare eronată unui articol și așa profund viciat din Legea Educației Naționale, repectiv art. 142 (alin. 7) din Legea Educației Naționale, refuză să plătească bursele aferente vacanței de vară studenților absolvenți din ani terminali, pe motiv că statutul lor de studenți s-ar fi încheiat odată cu colaborarea cu instituția de învățământ (lucru fals, mai ales cât timp carnetele de studenți, reducerile pentru transportul în comun precum și alte măsuri (populiste) precum gratuitatea pentru transportul feroviar sunt încă la dispoziția TUTUROR studenților)".

Alianța Naționale a Organizațiilor Studențești din România a explicat pe larg această situație.

"Din păcate, avem o veste nu tocmai bună. Așa cum știți, v-am informat că studenții bursieri din anii terminali vor primi bursă până în luna septembrie inclusiv, indiferent de momentul în care aceștia vor susține examenul de finalizare de studii. Aceasta a fost propunerea ANOSR, iar Ministerul Educației Naționale a acceptat-o și a reglementat-o oficial prin Ordinul nr. 4104 din 21.06.2017.

Se pare că anumite universități nu au fost de acord cu această decizie a ministerului și au sesizat Curtea de Conturi în acest sens. Iar Curtea de Conturi a decis că nu există bază legală pentru a acorda studenților din an terminal burse până în luna septembrie inclusiv, atâta timp cât articolul 142, alineatul (7) din Legea Educației Naționale prevede că „persoana admisă la un program de studii universitare de licență, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenței sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare și până la susținerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puțin pe perioadele de întrerupere a studiilor". Așadar, Ministerul Educației Naționale a decis ieri să schimbe decizia luată în 21 iunie 2017 și să modifice criteriile generale de acordare a burselor printr-un nou Ordin (nr. 4355 din 13.07.2017), în așa fel încât studenții din ani terminali să beneficieze de burse doar până în momentul susținerii examenului de finalizare de studii.

ANOSR a prezentat Ministerului Educației Naționale mai multe argumente juridice prin care noi considerăm că bursele ar putea fi acordate până în luna septembrie inclusiv și pentru studenții din anii terminali, dar acestea nu au fost acceptate de către reprezentanții MEN, aceștia decizând să țină cont doar de prevederile art. 142, alin. (7) din LEN.

Pentru ca studenții din an terminal să beneficieze de bursă până în luna septembrie inclusiv ar trebui modificată această prevedere din Legea Educației Naționale, dar, fiind vacanță parlamentară, aceasta nu poate fi modificată acum, de urgență, ci abia în toamnă, când este prea târziu pentru cei care ar trebui să beneficieze de bursă până la finalul acestei veri. Așadar, cel puțin în această vară, studenții din ani terminali vor beneficia de bursă doar până la susținerea examenului de finalizare de studii, și nu până în luna septembrie, cum propusese ANOSR și fusese reglementat inițial de minister. Ne pare rău pentru această situație!

ANOSR va face toate demersurile necesare, la toamnă, pentru ca art. 142, alin. (7) din Legea Educației Naționale să fie modificat și, începând de anul universitar viitor, studenții din an terminal să beneficieze de bursă până în luna septembrie inclusiv, indiferent de momentul în care susțin examenul de finalizare de studii.

Pentru studenții bursieri din ceilalți ani de studii nu a intervenit nicio modificare, aceștia vor primi bursă începând din această lună și până în luna septembrie inclusiv", a explicat Alianța Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel