Studenții cer demisia lui Bostan: Nu poate fi ministru!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp


Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, federația reprezentativă a studenților și Consiliul Tineretului din România, federația reprezentativă a tinerilor, solicită prim-ministrului Dacian Julien Cioloș demiterea Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională Marius Bostan. Solicitarea vine ca urmare a declarațiilor scandaloase ale acestuia, prin care a numit principiul învățământului gratuit o ,,reminiscență a comunismului" și prin care a susținut că părinții ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a beneficia de o educație de calitate pentru copiilor lor, se arată într-un comunicat la ANOSR.

În conformitate cu art. 32 din Constituția României, accesul la educație este garantat tuturor cetățenilor, indiferent de veniturile pe care le au.  Pornind de la ideea exprimată de Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, aflată în opoziție vădită cu principiile Constituției României, s-ar ajunge ca educația de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care își permit financiar plata acestui serviciu.

Rata de părăsire a școlii este în creștere

Chiar și într-un sistem de învățământ gratuit garantat de lege (și aproape gratuit, în realitate), rata de părăsire timpurie a școlii este de peste 18%, în creștere, mai bine de 50% dintre elevii născuți într-un an nu dețin cel puțin o diplomă de Bacalaureat, 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeți funcțional și 51% sunt expuși riscului de sărăcie. Conform studiilor UNICEF, prin faptul nu alocă anual 6% din Produsul Intern Brut pentru educație, statul român va pierde până în 2025 între 12 și 17 miliarde de euro (10% din PIB-ul actual). O aplicare a viziunii Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională ar crește atât rata de părăsire timpurie a școlii și abandonul școlar, cât și disparitățile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic și social.

Declarație extrem de periculoasă pentru sistemul de învățământ

Considerăm o astfel de poziție exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale și asupra egalității de șanse, inadmisibil pentru acest nivel. O persoană care susține în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei țări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloș să îl remanieze de urgență pe ministrul Marcel Bostan.

„O astfel de declarație venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învățământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire și viziunea unui individ care ocupă o poziție de ministru. Așadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgență această funcție, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă și alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educație extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale și prin care să sporească accesul la educație, nu să se gândească la mecanisme prin care să îngrădească și mai mult acest drept."

Comunicatul ANOSR este semnat de Vlad D. Cherecheș, președintele organizației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel